Obavijest vinogradarima

Tijekom mjeseca svibnja zabilježili smo 13 kišnih dana, a ukupna količina kiše za mjesec svibanj koju je zabilježila agroklimatska stanica u Koprivnici iznosi 115 litara/m2. U tom su razdoblju ostvareni uvjeti za čak pet primarnih infekcija uzročnikom plamenjače vinove loze (Plasmoparas viticola), a od 20. svibnja mogu se pronaći i simptomi bolesti na listovima i cvjetnim organima. Vrlo kišoviti svibanj pogodovao je i razvoju ranog botritisa ili sive plijesni (Botrytis cinerea) te su vidljivi simptomi bolesti na i listovima i cvjetnim organima osjetljivih sorata.

Budući da u vinogradima pronalazimo simptome sive plijesni i plamenjače preporučujemo redovito provoditi zdravstvenu kontrolu vinograda, planirati i nastaviti provoditi redovitu preventivnu zaštitu protiv dvije najopasnije bolesti plamenjače i pepelnice, a razmak između tretiranja prilagoditi odabranim fungicidima. Vinova loza nalazi se u stadiju neposredno pred cvatnju ili početku cvatnje, a to je izuzetno osjetljivo razdoblje za zarazu uzročnicima bolesti.

 

Za zaštitu vinove loze od plamenjače vinove loze (Plasmoparas viticola) preporučamo pripravke kombiniranog kontaktnog i sistemičnog djelovanja kao što su Forum star, Folpan gold, Orvego, Sphinx extra 685 WDG, Zorvec Vinabel, Metomorf F, Profiler i slični.

 

Za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti fungicidi kao što su Dynali, Luna expirience, Revyona, Collis, Nativo 75 WG, Mystic EC, Vivando, Talendo extra, Folicur EW 250, Domark 40 ME, Prosper CS 300 i sl.

 

Za zaštitu od razvoja sive plijesni ili botritisa na početku cvatnje osjetljivih sorata moguća je primjena botriticida: Teldor, Pyrus 400 SC, Geoxe, Chorus 75 WG i dr.

 

U vinogradima u posljednjih sedam dana nalazimo ličinke američkog cvrčka no njegovo suzbijanje još uvijek nije potrebno.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

 

Pripremi za ispis