Obavijest proizvođačima povrtnih kultura

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika i povoljnih uvijete za razvoj bolesti usjeve krumpira potrebno je zaštititi primjenom jednog od dopuštenih fungicida: Ridomil gold R, Fantic A, Ranman 400 SC, Infinito, Revus , Polyram DF, Leimay, Zignal super i dr.

Pregledom usjeva krumpira uočena je i pojava krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata) kao i legla odloženih jaja. Prva generacija ličinki se suzbija ako do cvatnje ima 2-2,5 ličinki na busu, a ljetne generacije se suzbijaju kada ih ima 20-30  ličinki po busu.

Od registriranih insekticida može se primijeniti:

Laser, Alverde, Ampiligo, Coragen,  i dr.

Za zaštitu od bolesti u grahu je moguće primijeniti jedan od fungicida: Neoram WG, Champion WG 50, Signum, Tazer , Serenade Aso i dr.

Kod pojave lisnih uši moguća je primjena insekticida: Decis 2,5 EC, Rotor super, Karate zeon, Flipper i dr.

Rajčicu, krastavce, proljetni luk, tikvice također treba zaštiti primjenom fungicida, a prema potrebi primijeniti i neki od dozvoljenih insekticida.

Koristiti samo sredstva koja imaju dozvolu za određenu kulturu.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

     Sanja Vuković dipl.ing.agr.

                                                                                                e-mail:sanja.vukovic@mps.hr

Pripremi za ispis