Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Nestabilno vrijeme s oborinama te visoka vlaga u zraku u nasadima koštačevog voća pogoduje razvoju šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) i truleži plodova – monilija, a u nasadima breskve i nektarina postoji opasnost i od pojave pepelnice (Sphaerotheca pannosa )

Stoga preporučamo voćarima da zaštite svoj nasade slijedećim preparatima, vodeći računa o karenci odabranog preparata:

  • Za zaštitu protiv šupljikavosti lista: CAPTAN WP ili KASTOR;
  • Za zaštitu protiv truleži ploda i pepelnice na breskvi nektarini: LUNA EXPERIENCE, SERENADE ASO, SIGNUM;
  • Za zaštitu protiv truleži ploda na šljivi: TELDOR SC 500, SERENADE ASO, SIGNUM.

Za suzbijanje breskvinog savijača (Cydia molesta), breskvinog moljca (Anarsia lineatella), te šljivinog savijača ( Cydia funebrana), uzročnika „crvljivosti“ plodova, mogu se koristiti insekticidi: Affirm opti,, Avaunt EC, Coragen 20 SC, Delegate.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis