Obavijest maslinarima

Izrazito kišno vrijeme u proteklih 15-dana stvorilo je optimalne uvjete za infekciju maslina s uzročnikom paunova oka (Spilocaea oleagina). Korisno je čim uvjeti na terenu dozvole obaviti zaštitu maslinika posebno radi zaštite mladog porasta.

Na lokalitetima na kojima još nije započela cvatnja (zaleđe županije) mogu se koristi pripravci: Nativo 75 WG, Stroby WG, Syllit 544 SC, Ortiva top,  Sugoby, Quimera, Fosika, Savial forte, Phyto Sarcan

Na otocima i priobalju gdje je započela cvatnja dozvoljena su pripravci Syllit 544 SC, Fosika, Savial forte, Phyto Sarcan.

U ekološkim maslinicima u ovoj fenofazi dozvoljen je biološki  pripravak Serenade ASO.

Na opažačkim lokalitetima bilježi se slab do osrednji ulov maslininog moljca. Tretiranje maslinika protiv cvjetne generacije maslininog moljca opravdana je samo u maslinicima s oskudnom količinom cvjetnih resa. U tom slučaju mogu se koristiti pripravci na osnovi (Bacillus thuringiensis – Belthurel, Biobit WP, Dipel DF). Ostalim savjetujemo daljnje praćenje feromonskim lovkama i pregled cvjetnih resa.

Napominjemo maslinare koji su odlučili koristiti metodu masovnog ulova maslinine muhe da postave lovke Karate trap B u nasad, jer se optimalna učinkovitost postiže postavljanjem lovki na vrijeme (tijekom travnja). Lovka je namijenjena za suzbijanje odraslih oblika maslinine muhe, postavljanjem 10-50 lovki/ ha. Metoda masovnog ulova učinkovitija je kada se primjenjuje na većim površinama jednog maslinika ili udruživanjem više manjih maslinika na određenom lokalitetu.

 

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Napominjemo, prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

 

Silvija Marušić dipl.ing. agr.

e-mail: silvija.marusic@mps.hr

Pripremi za ispis