Obavijest proizvođačima presadnica povrća

Proizvođače presadnica povrća u zaštićenim prostorima savjetujemo na redovite preglede mladih biljaka, budući da vlažni i topli prostori pogoduju razvoju bolesti ali i nekih oblika štetnika.

Prilikom sjetve ili nakon sjetve, presadnice povrća potrebno je zaštititi od bolesti polijeganja rasada, truleži korijena i korijenovog vrata (Pythium spp., Phytophtora spp.) Zaštita se može provesti korištenjem nekih od ovih preparata:

PREVICUR ENERGY – U rasadnicima (kontejneri za uzgoj presadnica, gredice za sijanje). S jednim tretiranjem prilikom sjetve u količini 6 ml/m2 ili u razdvojenoj primjeni, prvi puta prilikom sijanja u količini od 3 ml/m2, a drugi puta nakon otprilike dva tjedna u količini 3 ml/m2, uz primjenu 2-4 l vode po m2 po tretiranju;

PROPLANT – zalijevanje biljaka nakon presađivanja ili nicanja sa 100 ml 0,2 %-tnog škropiva (200 ml/100 l vode) po biljci. Sredstvo se na ovaj način i za ovu namjenu može primijeniti maksimalno 2 puta u razmaku od 7-10 dana, a ukupna količina sredstva po jednom tretiranju ne smije prijeći 2 l/ha.

Za praćenje štetnika preporuča se vješanje žutih i plavih ljepljivih ploča netom iznad razine biljaka.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) svaki profesionalni korisnik obvezan je čuvati i voditi evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine kao i račune za kupljene pesticide.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti.

 

Zrinka Večerić, mag.ing.fitomedicine

zrinka.veceric@mps.hr

Pripremi za ispis