Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Uslijed porasta dnevnih temperatura u protekla sedam dana u nasadima koštičavog voća (breskva, nektarina, marelica, višnja, trešnja, šljiva) dolazi do kretanja vegetacije i bubrenja pupova.

Voćarima se preporuča da nakon rezidbe, a prije kretanje vegetacije i to najkasnije u fazi nabubrenih pupova  izvrše prvo preventivno prskanje koštićavog voća protiv uzročnika bolesti kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans), rogača šljive (Taphrina pruni) paleži cvijeta i grančica (Monilinia spp.) i šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophilla).

U fazi nabubrenih pupova koštičavog voća za zaštitu se mogu koristiti pripravci na osnovi bakra.

Zbog suzbijanja štitastih uši, jaja lisnih ušiju i jaja crvenog voćnog pauka bakrenim pripravcima se mogu dodati mineralno ili parafinsko ulje.

Popis svih registriranih sredstava za zaštitu bilja možete naći na poveznici: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Voćke je potrebno dobro “okupati“ sa svih strana otopinom jer uzročnici bolesti i štetnika prezimljuju na kori, granama i u pukotinama kore. Prskanje treba obaviti uz povećani utrošak škropiva po mirnom vremenu, pri dnevnim temperaturama višim od 5 °C.

Tretiranje bakrenim pripravcima mora biti obavljeno najkasnije u fenofazi nabubrenih pupova, a svakako prije nego se pupovi otvore i to neposredno prije kiše. Nakon otvaranja pupova na koštičavom voću ne preporuča se primjena bakrenih pripravaka zbog moguće fitotoksičnosti.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

 

Pripremi za ispis