POBJEDNICI 20. JUBILARNOG NATJECANJA ORAČA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U subotu, 27. kolovoza 2022. godine, u Koprivnici, na parceli Farkašić koju koristi tvrtka Podravka d.d. održano je 20. županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Natjecanje je organizirala Udruga orača Koprivničko-križevačke županije, a suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je kao i svake godine Koprivničko-križevačka županija. Tvrtka Podravka d.d. značajno je doprinijela organizaciji ovogodišnjeg natjecanja, zatim grad Koprivnica kao domaćin te Ministarstvo poljoprivrede.

Natjecanje je otvorio državni tajnik Tugomir Majdak koji je istaknuo da je Udruga orača Koprivničko-križevačke županije jedina županijska udruga koja ove godine organizira 20. natjecanje, a iza tog impresivnog broja je mnogo lijepih uspomena. Natjecateljima i brojnoj publici obratili su se župan Darko Koren, predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić te predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije Darko Novotni. Natjecanje su pratili i zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž, pročelnik Tomislav Golubić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta Križevci Marcela Andreata-Koren, pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina sa suradnicima, načelnik Općine Koprivnički Bregi Mato Kuzminski, članovi Županijske skupštine te brojna publika koja je bodrila orače.

 

Ukupno je ove godine na natjecanju sudjelovalo 12 orača u tri kategorije, 6 u kategoriji premetnjaka, 4 u kategoriji ravnjaka i 2 u kategoriji „old-timera“. Certificirani sudci koji su ocjenjivali vještinu oranja na ovom natjecanju i sami su iskusni natjecatelji iz Karlovačke (Željko Goldašić i Ivan Spudić), Krapinsko-zagorske (Vilko Kukec) i Međimurske županije (Katarina Pokrivač). Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja u konačnici je dalo niže navedene rezultate.

 

U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

  1. Saša Višak
  2. Kristijan Sučić
  3. Marijan Stanešić,

a na četvrto mjesto plasirao se Mladen Crnčić.

 

Tri najuspješnija orača u kategoriji plugova premetnjaka su:

  1. Josip Martinović
  2. Tomislav Nemec
  3. Tomislav Kvakar

Natjecali su se još i Matija Ciganović, Valent Sučić i Josip Lukačić.

 

Već treću godinu za redom na natjecanju orača Koprivničko-križevačke županije sudjeluju i „olt-timeri“. Ove godine prvo mjesto osvojio je Blaž Tomijek, a drugoplasnirani je Ivica Miglez. Ovo je natjecanje bilo spoj mladosti i iskustva: najmlađi natjecatelj ima 27 godina, a najstariji 64 godine. Već iskusnim natjecateljima oračima pridružili su se i natjecatelji koji su ove godine po prvi puta sudjelovali na natjecanju.

 

 

Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja iskusni su i uspješni orači Koprivničko-križevačke županije. Saša Višak je kao najbolji orač u Republici Hrvatskoj u kategoriji plug ravnjak tri puta predstavljao našu domovinu na svjetskim natjecanjima u oranju (2016. godine u Engleskoj, 2017. godine u Keniji te 2019. u Americi). Josip Martinović počeo se natjecati u oranju još kao maloljetni učenik. Ovo mu je peta po redu pobjeda na županijskom natjecanju u kategoriji plug premetnjak. Saša i Josip predstavljat će našu Županiju na 18. državnom natjecanju u oranju koje će se održati u nama susjednoj, Međimurskoj županiji 7. i 8. listopada, u Prelogu.

Kao i svake godine suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija. Koprivničko-križevačka županija nagradila je novčanim bonovima prva tri najbolja natjecatelja u kategoriji pluga ravnjaka i premetnjaka: u vrijednosti 2500 kn (prvoplasirani), 1500 kn (drugoplasirani) i 1000 kn (trećeplasirani) iz obje kategorije te poklon paketom prva tri najbolja orača u svim kategorijama. Svi natjecatelji, bez obzira na plasman primili su neku od nagrada koje su donirali brojni sponzori: Bayer d.o.o. Hrvatska, Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., Cipro d.o.o., Corteva Agriscience Croatia d.o.o., Gospodarski list d.d., Mehanizacija Miler d.o.o., Podravka d.d. Koprivnica, Poljoprivredni Institut Osijek, RWA Hrvatska d.o.o., Syngenta Hrvatska, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Zeleni hit d.o.o. i Yara International. Dodijeljene su nagrade najmlađem i najstarijem natjecatelju, natjecatelju koji je najudaljeniji u odnosu na natjecateljsku parcele te oraču koji je pomogao u pripremi parcele za natjecanje.

Hvala svim suorganizatorima, sponzorima, učenicima Srednje gospodarske škole Križevci koji su sudjelovali u izmjeri i pripremi natjecateljske parcele, tvrtki Podravka d.d. Koprivnica i njenom Gastro timu, članovima Udruge orača te predstavnicima medija na doprinosu organizaciji ovog natjecanja.

 

 

mr. sc. Tatjana Međimurec

Pripremi za ispis