Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke o zaštiti vinove loze prošlo je  9 dana.  U tom periodu agroklimatske stanice zabilježile su uvjete za  jednu do dvije sekundarne infekcije plamenjačom vinove loze ( Plasmopara viticola). Posebno su povoljni uvjeti za širenje pepelnice vinove loze ( Uncinula necator). Potrebno je nastaviti zaštitu od obje navedene bolesti. Za zaštitu od plamenjače može se koristiti jedan od registriranih pripravaka: Fantic F,  Fantic A, Cyclo R, Azimut 80 WG, Leimay, Ridomil Gold R, Orvego i dr.

Za suzbijanje pepelnice koristiti jedan od pripravaka: Luna Expirience, Kusabi SC, Spirox EC, Dynali, Talendo, Talendo extra EC i dr.

Ako je pepelnica prisutna u nasadu, razmaci između dva tretiranja ne smiju biti duži od 10 dana.

Ukoliko imate sorte vinove loze koje su pred zatvaranjem grozda, primijeniti jedan od botriticida navedenih u prethodnoj preporuci.

Važno!

Početkom srpnja potrebno je postaviti žute ljepljive ploče u nasade vinove loze kako bi se pomoću njih pratila prisutnost i brojnost američkog cvrčka koji je jedini prijenosnik uzročnika zlatne žutice vinove loze ( Flavescence doree). Ploče treba postaviti na srednju armaturnu žicu. Zamjenjuju se nakon 2-3 tjedna ili prije, ukoliko se na njih ulovi velik broj insekata u kraćem roku. Da bismo pratili brojnost američkog cvrčka i učinkovitost njegovog suzbijanja, dovoljno je postaviti 2 ploče po hektaru vinograda no preporučujemo da se postavi veći broj ploča ( barem 10-tak / ha), kako bi se na njih ulovio što veći broj odraslih američkih cvrčaka.

Ukoliko se  tijekom srpnja po ploči uhvati 4 ili više cvrčaka, znači da je nužno provesti još jedno suzbijanje ovog štetnika krajem srpnja ili početkom kolovoza.

Osim suzbijanja cvrčka, prijenosnika zlatne žutice vinove loze, potrebno je iskrčiti sve čokote koji pokazuju simptome fitoplazmoze. Ukoliko niste sigurni radi li se o simptomima zlatne žutice vinove loze, možete se obratiti za pomoć djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida ( NN 46/2022), članku 73., stavku 8. propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine. Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

 

                                                                                        Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail:
sanja.greguric@mps.hr

 

Pripremi za ispis