Obavijest poljoprivrednicima

Tijekom jučerašnjeg dana u popodnevnim satima područje Gospića i Perušića zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno tučom.

Komadići leda na poljoprivrednim kulturama uzrokuju mehanička oštećenja (rane) koje predstavljaju mjesta ulaza raznih patogena. Stoga je preporuka stradale poljoprivredne kulture preventivno zaštititi od razvoja biljnih bolesti.

 

Na voćkama za zacjeljivanje nastalih rana preporuča se primjena na pripravaka na bazi kaptana vodeći računa o karenci.

 

Na jezgričavom voću registrirani su: Captan 80 WG (K-21 dan), Captan WP 50 (K-21 dan).

 

Na jabuci i kruški registrirani su: Merpan 80 WDG (K – 28 dana), Captan 80 WG K-21 dan), Kapetan 80 WG (K – 21 dan), Caption 80 WG (K – 21 dan), Scab 80 WG (K –  dana), Captan WP 50 (K – 21 dan), Kastor (K – 21 dan) i Scab 480 SC (jabuka K – 21 dan)

 

Na koštićavom voću registrirani su: Captan WP 50 (K – 21 dan), Kastor (K .- 21 dan).

 

Na šljivi dozvolu ima: Scab 80 WG (K – 21 dan).

 

U povrtnim kulturama i kasnijim sortama krumpira, za dezinfekciju rana možemo koristiti pripravke na bazi bakra. Pripazite na duljinu karence i vodite računa o registraciji odnosno odobrenju za uporabu na pojedinim vrstama povrtnih kultura.

 

Na svim oštećenim kulturama preporuča se primjena fizioloških biostimulatora (Drin, Polyamin, Aminovital i sl) kako bi se biljke što prije i bolje oporavile od stresnih situacija. Ovi pripravci imaju bolji učinak ukoliko se primjene u roku od 24 h od nastale štete uz ponovljenu primjenu za pet do sedam dana.

 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS)      dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

 

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

 

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja koju korisnik mora čuvati u razdoblju od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide, a njihovu ambalažu zbrinuti prema zakonskoj regulativi.

 

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis