Obavijest vinogradarima

U periodu  od posljednje preporuke o zaštiti vinove loze agrometeorološke stanice na području KZŽ zabilježile su uvjete za razvoj 2-3 sekundarne infekcije plamenjačom vinove loze, ovisno o tome gdje je bilo lokalnih pljuskova. U narednom tjednu najavljena je mogućnost lokalnih pljuskova i visoke dnevne temperature, što će pogodovati  razvoju pepelnice vinove loze ( Erysiphe necator )  i plamenjače vinove loze  (Plasmopara viticola).

Savjetujemo svim vinogradarima  koji su posljednju zaštitu vinove loze proveli prije 10 ili više dana da ponove zaštitu svojih vinograda.  Za zaštitu od plamenjače mogu se koristiti npr. Fantic F,  Pergado F,  Magma triple, Momentum trio,  Forum star, Orvego i dr. navedeni u preporuci od  prije 10 dana. Vodite računa o tome da pripravak na bazi iste aktivne tvari ne koristite više od 2 puta tijekom vegetacije, u cilju sprečavanja rezistentnosti.

Na lokalitetima gdje su prisutni simptomi peronospore u vidu žutih mrlja na lišću, prednost dajemo pripravcima: Profiler, Orvego ili Forum Star WP koji imaju antisporulantno djelovanje (sprečavaju pojavu sporonosnih organa, odnosno, bijele prevlake na donjoj strani pjega).

Za suzbijanje pepelnice vinove loze  možete koristiti npr.  Dynali, Nativo 75 WG, Vivando, Talendo, Mystic, Domark 40 ME, Kusabi i dr.

Pojavu i brojnost američkog cvrčka ( Schapoideus titanus) potrebno je pratiti žutim ljepljivim pločama. Drugo obvezno suzbijanje provodi se 2-3 tjedna nakon prvog suzbijanja.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida ( NN 46/2022), članku 73., stavku 8. propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine. Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.                                                                                 

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@mps.hr

 

 

 

Pripremi za ispis