Obavijest poljoprivrednim proizvođačima koštičavog voća

Kišovito i nestabilno vrijeme omogućuju širenje bolesti lista koštičavog voća, ponajprije šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) na trešnji, a kod šljiva moguća je zaraza narančaste pjegavosti lista šljive (Polystigma rubrum).

Za zaštitu nasada koštičavog voća mogu se koristiti fungicid: Captan WP 50 ili Kastor.

Zaštitu lista šljive protiv narančaste pjegavosti i hrđe šljive obaviti jednim od fungicida: Kastor ili Futura 50 WP.

U nasadima breskve, marelice i nektarine mogu se primijeniti i fungicidi Delan 700 WDG i Syllit 544 SC koji su dopušteni za suzbijanje šupljikavosti lista (Stigmina carpophila), pjegavosti lista (Venturia carpophila) i sušenje pupova (Fusicoccum amygdali).

Za preventivnu zaštitu od kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) na trešnji mogu se koristiti Chromodin S-65 ili Delan 700 WDG.

Za zaštitu plodova trešanja od truleži (Monilinia spp.) u fazi dozrijevanja birajte fungicide kratke karence kao što su Luna Expirience, Indar 5 EW ili Teldor SC 500

Obzirom da trešnjina muha odlaže jaja u vrijeme promjene boje ploda, potrebno je u nasadima višnje i trešnje uz pomoć žutih ljepljivih ploča pratiti let trešnjine muhe ( Rhagoletis cerasi). Za zaštitu moguće je koristiti Mospilan 20 SG, Mospilan 20 SP, Decis 100 EC, Scatto, Demetrina 25 EC ili Rotor Super. Navedeni pripravci su registriran i za suzbijanje lisnih ušiju u nasadima trešnje, višnje, breskve, nektarine i šljive.

U nasadima koštačevog voća potrebno je pratiti populaciju lisnih uši te prema potrebi obaviti tretiranje.

U nasadima breskve traje let breskvinog savijača i moljca, a u nasadima šljive šljivinog savijača.

Zaštitu voćnjaka insekticidima obavite u večernjim satima kada pčele ne lete. Prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis