Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke upućene vinogradarima za preventivnu zaštitu vinove loze proteklo je 11 dana. U tom razdoblju zabilježene su oborine, a iste su najavljene i u narednim danima. Za vrijeme kišnih dana i vlaženja lisne mase omogućene su infekcije uzročnikom crne pjegavosti (Phomopsis viticola) koja je najopasnija u ovom stadiju razvoja.

Pojavom prvih listića primjenjuju se organski površinski pripravci: Delan Pro, Polyram DF, Solofol i dr.

Navedenim se pripravcima može dodati i jedan od pripravaka na osnovi sumpora: Chromosul 80, Kalinosul 80 WG, Kumulus DF  i dr. koji će umanjiti opasnost od pojave uzročnika bolesti pepelnice vinove loze (Uncinula necator), a imaju i popratni učinak i na lozine grinje  uzročnike akarinoza i erinoza, a  koje zbog hladnijih temperatura imaju pogodne uvijete za rast i razvoj. U fazi razvijenih prvih listića mogu se koristiti i registrirani akaricidi

Za dobro djelovanje fungicida na bazi sumpora poželjno je da  temperatura zraka bude iznad 15° C.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidenciju o tretiranju.

 

Vesna Bradić, dipl.inž.agr.

                                                                                              Vesna.bradic@mps.hr

Pripremi za ispis