Obavijest voćari-koštičavo voće

U koštičavom voću u fenofazi  cvatnje pratiti vremenske prilike te po potrebi-najavljenih oborina primijeniti jedan od pripravaka za zaštitu protiv monilije:

Signum-dozvola u koštičavom voću,3 puta u sezoni,

Nativo 75 WG- trešnja,šljiva,marelica,nektarina,breskva,3 puta u sezoni,

Teldor SC 500- trešnja- 3 tretiranja u vegetaciji,šljiva3-tretiranja u sezoni,breskva2 dozvoljena tretiranja u vegetacijskoj sezoni.

Chorus 50WG-breskva,nektarina,marelica,šljiva,trešnja,višnja- 2 tretiranja u vegetacijskoj sezoni

U nasadima šljiva mogu se postaviti bijele ploče za praćenje šljivinih osica.

Prije upotrebe bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja potrebno je detaljno pročitati pisanu preporuku proizvođača koja se dobije prilikom kupovine u poljoprivrednim apotekama i postupiti u skladu s njom. Obratiti pozornost na – fazu razvoja, količinu vode, koncentraciju sredstva za zaštitu bilja i vremenske prilike.

Napominjemo da je potrebno voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja u usjevima i nasadima te da svakako poljoprivrednici ne zaborave na ovu svoju obavezu kao i zbrinjavanje ambalažnog otpada.

Ukoliko strojevi za primjenu sredstava za zaštitu bilja nisu atestirani potrebno je to učiniti jer je propisani zakonski rok već prošao.

Kod primjene  i pripreme preparata koristiti propisanu zaštitnu opremu.

Sve nejasnoće i dodatne informacije kao i sredstva za zaštitu bilja koja još imaju dozvolu za ovu namjenu proizvođači mogu provjeriti u Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( www.mps.hr ).

Mira Živković,dipl.inž.

Mira.Zivkovic@mps.hr

Pripremi za ispis