Preporuka vlasnicima trajnih nasada jabuke i kruške

Znatno zatopljenje u proteklom periodu, pogodovalo je naglom vegetativnom porastu jabuke i kruške te je pregledom plantažnih nasada u Osječko-baranjskoj županiji, utvrđeno kako su kultivari jabuke u fenofazi prema BBCH skali: 54-55 tj. stadij mišjih ušiju do vidljivih cvjetnih pupova koji su još zatvoreni. Na pojedinim lokalitetima kruška je u fenofazi BBCH 57-59 tj. cvjetovi na rodnim pupovima su diferencirani i u stadiju tzv. balona.

Kako je krajem ovoga tjedna najavljena mogućnost većih oborina, proizvođačima se u svrhu smanjenja infektivnog potencijala bolesti: krastavosti (Venturia inaequalis i V.pyrina), raka kore (Nectria galligena), smeđe truleži (Monilinia fructigena), vlažne truleži korijenovog vrata (Phytophthora cactorum) kao i bakterijske paleži (Erwinia amylovora), preporučuje tretman nasada s pripravcima na bazi bakra: Nordox 75, Neoram WG, Kupropin, Cuprocaffaro 50 WP, Rame Caffaro 32 WP, Champion, Champion 50 WG, Champion flow SC, Cuprablau Z, Cupra, Kupropin, Bordoška juha caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP – Manica i sl.

Zbog relativno blage zime, preporuka je suzbijanje i prezimljavajućih oblika (jaja ili ličinke), jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum), kalifornijske štitaste uši (Quadraspidiotus perniciosus), lisnih ušiju (Aphis pomi), crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) i kruškine buhe (Cacopsylla pyri). Za suzbijanje jaja/ličinki navedenih štetnika u ovom se periodu još uvijek mogu koristiti pripravci na bazi mineralnih (parafinskih) ulja: Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje, Promanal Neu, Ovipron top, Ovitex, Laincoil, Insectoil Key, Estiuoil i Plantoil.

Ako je na pojedinim lokalitetima započela cvatnja kruške, preporuka je ne koristiti bakarne pripravke i pripravke na bazi mineralnih ulja nego sačekati završetak cvatnje i započeti s ciljanim insekticidnim i fungicidnim tretmanima.

Korisno je napomenuti kako je učinkovitost pripravaka na bazi mineralnih ulja bolja kada se nasad tretira pri oblačnom vremenu i pri višoj relativnoj vlažnosti zraka. Još bolja učinkovitost, postiže se dvostrukim prohodom u suprotnim smjerovima vožnje (za svaki prohod koristi se polovica doze sredstva), kako bi se mineralno ulje raspodijelilo ravnomjerno na krošnji i deblima.

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja (SZB), potrebno je primjenjivati sukladno uputama na etiketi. Ambalažni otpad potrebno je propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Prije svake primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu, preporuča se  redovito praćenje web-aplikacije Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) Ministarstva poljoprivrede radi moguće promjene u registraciji SZB (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

dr.sc. Tihomir Validžić

tihomir.validzic@mps.hr

Pripremi za ispis