Obavijest proizvođačima jezgričavog voća

Povećane dnevne temperature u posljednjim danima ožujka pospješile su kretanje vegetacije. O položaju nasada, sortimentu i ekspoziciji ovisi da li su nasadi u fazi otvaranja pupova do pojave mišjih uši.

Prema dostupnim meteorološkim prognozama za područje Karlovačke županije,  kišno razdoblje bi trebalo prestati u nedjelju. Krajem idućeg tjedna ponovo se predviđaju oborine, te je  potrebno je provesti tretiranja po prestanku oborina u svrhu  zaštite protiv bolesti

Pojavom oborina povećava se  se rizik zaraze s čađavom krastavošću jabuke i kruške (Venturia inequalis, Venturia pyrina). Proizvođači bi trebali provesti prva tretiranja protiv bolesti tretiranjem preparatima na bazi bakra kao što su: Nordox 75 WG, Cupraffaro 50 WP , Cuprablau Z 35 WG, Copper Key, Champion WG 50, Bordoška juha 20 WP, Codimur SC, Neoram WG.

Ukoliko je u nasadu primijećena prisutnost crvenog voćnog pauka i jaja lisnih uši potrebno  je preperatima na bazi bakra dodati Svijetlo mineralno ulje, Bijelo ulje, Promanal neu, Ovitex ili Ovipron top.

Ako je pregledom nasada primijećena prisutnost ličinki  jabučne krvave uš (Eriosoma lanigerum) i pogotovo u podnožju stabala, potrebno je provesti tretiranje mineralnim uljima.

Nasadi u blizini šuma imaju veći rizik od zaraze jabučnim cvjetarom  (Anthonomus pomorum). Za suzbijanje su dozvoljeni (uz mineralna ulja): Poleci plus  i Decis 2,5 EC

Osim što su česti štetnici šuma, potkornjaci  napadaju i ukrasno drveće, voćnjake i vinograde. Rupice na stablu ili granama voćaka ukazuju na prisutnost potkornjaka. Napadaju najčešće stabla oštećena tučom, oslabljena sušom ili mrazom, slabijeg imuniteta , međutim napadaju i mlađa stabla kod kojih mogu uzrokovati sušenja voćaka. Pogotovo su u opasnosti stabla u blizini šuma. U takve voćnjake je potrebno postaviti crvene ljepljive ploče (vizualna klopka) u kombinaciji bočicom u koju se stavi 60 % alkohol (hranidbena klopka) .

Preporučena sredstva za zaštitu bilja nužno je primijeniti prema priloženim uputama proizvođača i dozvolama prema FIS-u http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Prema pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida(NN 142/12 I Zakona o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) obaveza je voditi evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Na gospodarstvu se sredstva trebaju skladištiti na propisan način. Praznu ambalažu treba zbrinuti na propisan način.

                                                                       Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                       e-mail:Sanja.Mastelic-Ivic@mps.hr

Pripremi za ispis