Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Na većini lokaliteta koštičavo voće se nalazi u fenofazama roza balona ili početku cvatnje.

S početkom cvatnje koštićavog voća potrebno je izvršiti tretiranje protiv monilije (Monilinia laxa) uzročnika paleži i sušenja cvata i rodnih grančica. Uzročnik bolesti prezimljuje na zaraženim granama i mumificiranim plodovima, a zaraza se najlakše ostvaruje preko dijelova cvijeta u prisutnosti kiše. Kako meteorolozi od sredine tjedna najavljuju kišu, potrebno je prije kiše napraviti zaštitu nasada.

Da bi se smanjio infektivni potencijal, osim provođenja kemijskih mjera zaštite, potrebno je rezom odstraniti sve zaražene izboje, skinuti sve mumije iz krošnji i iznijeti ih iz voćnjaka.

Za suzbijanje uzročnika sušenja rodnih grančica i paleži cvata (Monilinia laxa) mogu se koristit slijedeći pripravci:

Marelica: Difcor, Chorus 50 WG, Signum, Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Switch 62,5 WG,  Teldor SC 500, Systhane 20 EW .

Breskva : Chorus 50 WG, Luna experience, Teldor SC 500, Switch 62,5, Signum, Nativo 75WG, Indar 5 EW, Systhane 20 EW. 

Šljiva: Nativo 75 WG ,Teldor SC 500, Switch 62,5 WG, Signum, Indar 5 EW, Difcor, Chorus 50 WG, Systhane 20 EW.

Trešnja: Nativo 75 WG, Indar 5 EW,  Signum, Teldor SC 500, Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Luna expirience.

Višnja: Signum, Chorus 75 WG, Indar 5 EW. 

U nasadima breskve i nektarine obzirom na najavljene oborine postoji mogućnost zaraze i uzročnikom kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans). Povoljni uvjeti za ostvarivanje zaraze uz prisutnost uzročnika bolesti je kiša i temperatura između 15,5-21°C. Stoga se prije najavljenih oborina preporuča  provesti zaštitu jednim od pripravaka: Nativo 75 WG, Ziram 76 WG ili Scab 480 SC, pazeći na registracije po kulturama.

U nasadima šljive, s početkom cvatnje, za praćenje populacije šljivinih osica potrebno je postaviti bijele ljepljive ploče

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis