Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Po zadnjoj obavijesti 23.02.2022. pisana je preporuka za tretiranje nasada u zimskom periodu mirovanja preparatima na bazi bakra.

Krajem veljače i početkom ožujka jutarnje temperature zraka su bile negativnog predznaka. U zadnja dva dana nema više jutarnjih minusa, a najviše dnevne temperature su do 18 ° C . Završeno je zimsko mirovanje voćaka. S toplijim vremenom nabubrili su pupovi voćaka.

U Karlovačkoj županiji postoji tek mala mogućnost oborina u tijeku idućeg tjedna, s kojima bi se ostvarili uvjeti za zarazu bolestima. Svakako je potrebno prije mogućih oborina, ponoviti preventivno tretiranje voćaka preparatima na bazi bakra (uputa je dana u prethodnoj preporuci) u povišenim koncentracijama, dok su pupovi zatvoreni, a najzad u vrijeme otvaranja pupova. Zaštitu je potrebno provesti protiv kovrčavosti lista (Taphrina deformans), šupljikavosti lista (Stigmina carpophila), palež cvijeta (Monilia laxa), trulež ploda (Monilia fruktigena) te bakterijskog raka voćaka (Pseudomonas syringie pv. Syrigie i Pseudomonas syringie pv. Mors prumorum).

Ukoliko je zimskim pregledom voćaka ustanovljena prisutnost jaja, ličinki ili odraslih oblika štetnih organizama, preparatima na bazi bakra je potrebno dodati neko od raspoloživih i dozvoljenih mineralnih ulja kao što je: Bijelo ulje 5%, Mineralno svijetlo ulje 5%, Promanal Neu 1%, Ovipron Top 35 l/ha, Ovitex 20 l/ha, Laincoil 1%, Insectoil key 1%, Estiuoil 1%.

Također je moguće upotrijebiti gotove pripravke kao što je Modro ulje i Red fox.

Tretiranje je potrebno obaviti za mirnog vremena, bez vjetra i padalina.

Sredstva za zaštitu bilja se trebaju primijeniti po uputama proizvođača u skladu s FIS –om. Informacije o registriranim sredstvima dostupne su putem internet tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Primjenu sredstava za ZB mogu provoditi samo osobe s položenim ispitom o sigurnim rukovanju pesticidima  te  s po propisima pregledanim uređajima. Ambalaža sredstava za ZB se mora čuvati i odložiti na propisan način na za to unaprijed dogovorenim mjestima uz prateći list. Obavezno je vođenje i čuvanje Evidencije za uporabu sredstava za zaštitu bilja – čuvati 3 godine u konvencionalnoj proizvodnji i 5 godina u ekološkoj proizvodnji.

 

                                                                   Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                       Sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis