Obavijest proizvođačima bobičastog voća

Zadnjih dana više nemamo negativne jutarnje temperature, a dnevne temperature su u porastu. Stoga će u nasadima doći do kretanja vegetacije a time i potrebe za prvom zaštitom.

Prije obavljanja zaštite, nasade je potrebno orezati, orezane grane iznijeti iz voćnjaka i spaliti da ne budu izvor zaraze za voćnjak. Zaštitu nasad provesti dozvoljenim preparatima na bazi bakra.

Na bobičastom voću dozvoljen je Nordox 75 WG. U malinama i kupinama dozvoljen je Cuprablau Z 35.

U nasadima jagoda je potrebno odstraniti svo uvelo lišće , a nakon toga tretirati s Neoram WG ili Nordox 75 WG.

U nasadima je moguće postaviti žute i plave ploče radi praćenja populacije lisnih uši i tripsa. Ukoliko želimo primijeniti metodu masovnog ulova uz što je manje moguće korištenje sredstava za zaštitu bilja onda treba postaviti 20 – 24  ploče na 100 m 2 15 cm iznad biljaka.

Tretiranje provesti za mirna vremena, bez vjetra,  bez padalina u toplijem dijelu dana pri temperaturama iznad 5 °C .

Sredstva za zaštitu bilja se trebaju primijeniti po uputama proizvođača u skladu s FIS –om. Informacije o registriranim sredstvima dostupne su putem internet tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Primjenu sredstava za ZB mogu provoditi samo osobe s položenim ispitom o sigurnim rukovanju pesticidima  te  s po propisima pregledanim uređajima. Ambalaža sredstava za ZB se mora čuvati i odložiti na propisan način na za to unaprijed dogovorenim mjestima uz prateći list. Obavezno je vođenje i čuvanje Evidencije za uporabu sredstava za zaštitu bilja – čuvati 3 godine u konvencionalnoj proizvodnji i 5 godina u ekološkoj proizvodnji.

                                                                       Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                       Sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis