Preporuka vlasnicima trajnih nasada lijeske

Pregledom trajnih nasada lijeske u Osječko-baranjskoj županiji, utvrđeno je kako su sorte lijeske Istarski i Rimski u fenofazi – završetka cvatnje (BBCH skala 65-67), dok su sorte Tonda di Giffoni i Tonda Gentile delle Langhe u fenofazi  pojave prvih listića (BBCH 70-71).

Preporuka je vlasnicima obilazak i pregled nasada kako bi se utvrdilo stvarno stanje fenofaze razvoja pojedinog sortimenta u nasadu. Ako se utvrdi pojava prvog lisnog tkiva na pupovima potrebno je planirati zaštitu od potencijalno vrlo opasnog štetnika – Ljeskove grinje (Phytophus avellanae), koja pripada porodici pučnjaka (Eriophydae). Grinja prezimljava unutar pupova te uzrokuje njihovo nabreknuće i deformaciju.

Na žalost u RH još uvijek nemamo registriranih akaricida za suzbijanje ljeskove grinje, pa se koriste pripravci na bazi sumpora (suzbijanje pepelnice), koji pokazuju popratno akaricidno djelovanje i na ljeskovu grinju. Registrirani pripravci na bazi sumpora dozvoljeni za primjenu u lijesci su: Chromosul 80, Cosavet DF, Kumulus DF i Microthiol special disperss. Navedeni pripravci primjenjuju se u dozi 3 – 5 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l/ha (vidjeti etiketu pojedinog pripravka) a za suzbijanje grinja preporuka je koristiti više koncentracije sredstva.

Sa primjenom sumpornih pripravaka ne bi trebalo kretati kada su dnevne temperature ispod 18 °C ili barem ne ispod 15 °C. Sredstva na osnovi sumpora u načelu bolje djeluju pri višim temperaturama, optimalno između 18-25 °C. Pri temperaturama nižima od 18 °C djelovanje pripravaka je slabije. Sumporna sredstva ne smiju se miješati s mineralnim uljima (bijelo ili svijetlo ulje).

Vlasnicima nasada koji su tijekom prošlogodišnje vegetacije u nasadima lijeske primijetili naglo sušenje pojedinih grana ili čak cijelih stabala/grmova poradi sumnje na zarazu vrlo opasnim bakteriozama: (Pseudomonas avellanae) – Bakterijski rak lijeske i (Xanthomonas arboricola pv. corylina) – Bakterijska palež lijeske, preporučuje se odrezivanje zaraženih grana 30 cm ispod mjesta sušenja a stabla/grmove koji su doživjeli kolaps (palež, sušenje), potrebno je izvaditi s korijenom i spaliti izvan nasada. Rane nastale nakon rezanja zaraženih grana, potrebno je premazati otopinom bakarnih sredstava. Alat za rezidbu potrebno je dezinficirati prikladnim sredstvom (70 % alkohol, 3 % Natrijev hipoklorit ili sl.).

Za kontrolu navedenih bakterioza koriste se sredstva na bazi bakra. Za primjenu ovih sredstava potrebno je sačekati završetak cvatnje (tamno crvena boja tučkova i tamno smeđa boja resa) i pojavu prvog lisnog tkiva. Nakon pojave prvih listića, preporuka je koristiti bakarna sredstva na bazi bakarnog hidroksida (Champion WG 50) ili kombinaciju bakarnog hidroksida i bakarnog oksiklorida (Airone SC).

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja (SZB), potrebno je primjenjivati sukladno uputama na etiketi. Ambalažni otpad potrebno je propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Prije svake primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu, preporuča se  redovito praćenje web-aplikacije Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) Ministarstva poljoprivrede radi moguće promjene u registraciji SZB (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

dr.sc. Tihomir Validžić

tihomir.validzic@mps.hr

Pripremi za ispis