Obavijest proizvođačima povrća

Već kod pripreme i obrade tla za sadnju povrća bilo bi dobro primijeniti jedan od pripravaka na osnovi korisnih mikroorganizama (korisne gljivice npr. Trichoderma sp. i korisne bakterije npr. iz roda Bacillus), koji su u prirodi sastavni dio tla gdje se za stanište i hranjive tvari nadmeću s mikroorganizmima štetnim za uzgajane biljke.

Prije presađivanja bi bilo dobro zaštititi presadnice registriranim pripravkom za tu kulturu, kao što su Previcur Energy, Proplant, Proradix i dr. slični pripravci sa dopuštenjem za primjenu na kulturi.

Nakon ukorjenjivanja presadnica povrća dobro bi bilo primijeniti jedan od registriranih fungicida na osnovi bakra da pomogne u jačanju površine lista te smanjuje razvoj biljnih bolesti kao što su: Neoram WG, Champion WG 50 i dr., pazeći na registracije po kulturama.

Postaviti ljepljive žute i plave ploče iznad vršnih listova biljaka (i podizati ih kako biljke rastu), da se može pratiti populacija štetnika u nasadu.

Ako ste se odlučili za biološki model suzbijanja tripsa u paprici treba pripaziti na uvjete primjene zaštitnih sredstava u nasadu te zatražiti upute od dobavljača predatorskih organizama, koji pripravci se smiju koristiti prije i nakon unosa predatora u nasadu.

U ekološkim sustavima proizvodnje koristiti samo registrirane pripravke za ekološku proizvodnju.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno registraciji, a prema priloženoj uputi  ili etiketi.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi:

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

 

Pripremi za ispis