DEMO-DOGAĐAJ na OPG-u Vujec

Znanje i znanost u praksi pašnog govedarstva

Sedamnaesti demonstracijski događaj pod nazivom „Znanje i znanost u praksi pašnog govedarstva na OPG-u Vujec“ održan je 6. listopada 2021. na OPG-u Vujec, Mala Jasenovača, na području Grubišnog Polja, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Demonstracija je organizirana u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration). U Republici Hrvatskoj provodi ga Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u kampanji organiziranoj unutar Mreže 3-Ekološki sustavi u stočarstvu. Projekt je financiran iz Programa OBZOR 2020 (sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705). Skupinu Mreža 3-Ekološki sustavi u stočarstvu čine članovi mreže, uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, djelatnici Ministarstva poljoprivrede, ali i ostali zainteresirani.

Nakon okupljanja, prema programu, uslijedio je zajednički odlazak na demonstraciju uz obilazak farmi i pašnjaka. Prvo odredište ovog demo-događaja bio je OPG Božidar Berčki u mjestu Šuplja Lipa na području Daruvara. Nakon uvodnog dijela demonstracije (Dražen Cerjanec) uslijedio je obilazak farme, objekata, pašnjaka i stada. Drugo odredište bila je farma Sunčane Livade d.o.o., u Malom Grđevcu koju je predstavila Mica Obradović, također uz obilazak objekata i stada. Uslijedio je središnji dio demo-događaja uz obilazak farme, objekata, pašnjaka i stada na OPG-u Vujec u Maloj Jasenovači uz stručno vodstvo Nataše, Ive i Luke Vujec. Uz praktični terenski dio predstavljanja gospodarstva s iskustvima iz prakse u upravljanju proizvodnjom vlastitog modela farme, održana su i predavanja. Glavno izlaganje s iskustvima iz prakse u upravljanju proizvodnjom – vlastiti model iznijela je Iva Vujec. Kao i brat Luka, Iva je još donedavno bila student Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Sada, uz podršku roditelja, osobito mame Nataše, oboje uspješno vode svoja gospodarstva. Znanje i znanost u praksi pašnog govedarstva na OPG-u Vujec vrlo su važni čimbenici. Među ostalim, korisnici su mjera Programa ruralnog razvoja RH. Na kraju je predstavljen Projekt Nefertiti i tematska mreža Ekološki sustavi u stočarstvu (HUB 3) u Hrvatskoj. Iskustva i primjeri pravilnog upravljanja pašnim govedarstvom na grubišnopoljskom  području od velike su koristi svim sudionicima osobito u uzgoju i proizvodnji te poboljšanju zdravlja i dobrobiti. Vlasnici gospodarstva pokazali su vlastite modele farme i u praksi ukazali na mnoge detalje naročito važne u mesnom govedarstvu.

Uzgajivačima iz drugih krajeva posebno su zanimljiva bila iskustva i primjeri pravilnog upravljanja bilogorskim pašnjacima koji će biti od velike koristi svim sudionicima. Time se izbor uzgajivača i njihovih gospodarstava pokazao kao pun pogodak za primjenu metode peer-to-peer učenja (farmer-farmeru) uz odličnu interaktivnu komunikaciju svih prisutnih.

 

mr. sc. Dario Zagorec, voditelj mreže (HUB-a) 3

Pripremi za ispis