9. županijsko natjecanje u oranju traktorima i 6. županijsko, državno i europsko natjecanje u oranju volovskim zapregama Istarske županije

Deveto županijsko natjecanje u traktorima i šesto županijsko, državno i europsko natjecanje u oranju volovskim zapregama održano je 05.rujna 2021 godine u naselju Gedići u općini Tar-Vabriga u krugu Traktor Story.

 

 

Organizator natjecanja je Udruga orača Istarske županije dok su suorganizatori natjecanja Hrvatska agencija za selo i hranu, Upravni odjel za poljoprivredu istarske županije, Agencija za ruralni razvoj Istre.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo poljoprivrede RH, Istarska županija i općina Tar-Vabriga.

 

 

Na manifestaciji je sudjelovalo 9 traktora i 6 zaprega s parom volova i 2 zaprege s jednim volom.

 

 

Samo natjecanje prošlo je u prijateljskom ozračju. Prijatelji natjecatelja i brojni turisti sa zanimanjem su popratili ovaj događaj, čemu je doprinijela i atraktivna lokacija natjecanja koja se nalazila blizu jame Baredine te veličanstveni prizor oranja volovskim zapregama sa simbolom Istre, istarskim govedom od milja nazvanog Boškarin.

 

 

Prvonagrađeni orač u kategoriji plugova premetnjaka je Goran Pištan, U kategoriji plugova ravnjaka prvonagrađeni orač je Patrik Momić. U atraktivnom oranju s parom volova prvo mjesto osvojili su  iskusni uzgajatelj istarskog goveda, Antonio Maras koji je držao plug i Klaudio Maretić koji je vodio volove. U  oranju s jednim volom pobijedili su  Aldo Štifanić kao vodič vola i Ivan Štifanić kao orač.

 

 

Ivanka Bervida, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis