Obavijest voćarima- orah

Na žute ljepljive ploče postavljene u nasadima oraha na području Krapinsko- zagorske županije zabilježen je ulov orahove muhe ( Rhagoletis completa).

Veličine je kućne muhe. Svjetlo smeđe je boje, a noge su žućkaste. Krila su prozirna i imaju tri tamne pruge, od kojih je jedna u obliku slova V. Oči su zelene boje.

Odrasle muhe pojavljuju se tijekom ljeta, lete već u lipnju, najintenzivnije u srpnju i kolovozu. Desetak dana nakon početka leta već odlažu jaja u zelenu lupinu ploda. Nakon 5 dana izlaze ličinke. Mjesto odlaganja jaja ( uboda) potamni, a kako se ličinke hrane, tamna pjega se povećava, izlučuje se tanin, te ljuska potamni, omekša i prilijepi se za plod, te na njemu ostaje. Napadnuti plodovi otpadaju ili ostanu cijelu zimu na stablu. Jezgra nije crvljiva, ni trula. Štete mogu nastati kod jače pojave muhe u ranijem terminu ( polovica srpnja do polovice  kolovoza), jer ličinke oštete i peteljku ploda, pa je plod slabo ishranjen, smežura se, tamni i pljesnivi.

Za suzbijanje orahove muhe, trenutno je u RH registriran samo pripravak Imidan 50 WG. Tijekom jedne sezone dozvoljena su dva tretiranja u razmaku od minimalno 7 dana. Savjetujemo primjenu insekticida samo ukoliko nije došlo do smrzavanja plodova na proljeće.

Tretirati u večernjim satima, kada pčele ne lete.

Za zaštitu lisne mase od sive pjegavosti (Gnomonia leptostyla) registrirani su pripravci Signum  ili Systhane 20 EW.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

                                      

                                                                                           Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

                                                                                       E-mail: sanja.greguric@mps.hr

 

Pripremi za ispis