Obavijest vinogradarima

Zlatna žutica vinove loze (Flavescence dorée, FD), trenutačno je najopasnija bolest vinove loze u Europi. U vinogradima u kojima se pojavi, bolest se brzo širi vektorom, američkim cvrčkom (Scaphoideus titanus Ball) te ukoliko se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće mjere, ubrzo poprima razmjere epidemije uzrokujući velike gospodarske štete koje se očituju u gubitku uroda i propadanju zaraženih trsova.

Upućujemo vinogradre da je potrebno provesti suzbijanje Američkog cvrčka na vinovoj lozi. Na opažačkim mjestima su se počele loviti odrasle jedinke u povećanom broju, radi čega bi trebalo provesti njegovo suzbijanje, čime se prekida ciklus prijenosa fitoplazmoza sa trsa na trs.

Simptomi Zlatne žutice:

  • Kod bijelih sorti grožđa rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, nepravilno žuti i krut je pa se na dodir drobi.
  • Kod crvenih sorti grožđa lišće crveni, a ostali simptomi su isti kao kod bijelih sorti.
  • Skraćeni internodiji, mladice ostaju zelene, a tijekom zime smrzavaju se i propadaju.
  • Cvat se ponekad u potpunosti osuši i ostaje na trsu. Ako se simptomi pojave nakon završene cvatnje, grozd postupno vene i ne dozrijeva.

Popis insekticida registriranih za suzbijanje ovoga štetnika:

Decis 2,5 Ec, Sumialfa 5 Fl, Avaunt Ec, Cythrin Max, Abanto, Krisant Ec, Pyregard, Asset Five

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ako niste do sada, na stranici www.savjetodavna.hr  možete se predbilježiti za primanje preporuka za zaštitu bilja putem vaše elektronske pošte, a možete se predbilježiti i direktno na poveznici:

https://www.savjetodavna.hr/newsletter-signup/

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

Pripremi za ispis