Obavijest voćarima

Od posljednje preporuke za zaštitu voćaka od uzročnika bolesti prošlo je 13 dana. Ovisno o lokalitetu u  tom periodu pale su određene količine kiše (tablica 1).

Tablica 1.

Lokalitet Količina oborina (l/m² ) 01.07.-12.07.2021.
Gospić 20,8
Prvan Selo 14,6
Otočac (Glavace) 30,7
Brinje 47,9

Zbog najavljenih novih količina oborina i nestabilnih vremenskih prilika preporuka je ponoviti mjere zaštite kako bi se onemogućilo sekundarno širenje krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) posebice u voćnjacima sa vidljivim simptomima na listu.

Preporuka je provesti tretiranje fungicidima sistemičnog djelovanja: Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Indar 5 EW uz dodatak fungicida preventivnog djelovanja: Dithane M-45Dithane DG NeotecPinnozeb M – 45Manfil 75 WGStar 80 WPPennozeb 75 DGMankozeb, Indofil 80 WD i dr.

Navedeni sistemični preparati pružaju zaštitu i od pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha). Protiv pepelnice mogu se koristiti još i Sercadis, Nimrod 250 SC, Luna experience ili neki preparati na bazi sumpora (pri temperaturama nižim od 25 C⁰).

Na stablima trešanja i višanja na kojima je završena berba preporuka je provesti tretiranje protiv gljivice koja uzrokuje kozičavost lista (Blumeriella jaapii). Posljedica je defolijacije voćke tijekom srpnja i kolovoza. Isključivo nakon berbe smije se upotrijebiti jedan od fungicida: Dithane NeotecDithane M-45 Pinnozeb M – 45, Chromodin S – 65.

Zbog povoljnih klimatskih uvjeta postoji opasnost od pojave truleži ploda (Monilinia spp.) na šljivi. Potrebno je izvršiti zaštitu jednim od fungicida prije najavljenih oborina: Nativo WGSwichChorus 50 WGIndar 5 EW i Teldor.

Pri odabiru pripravaka voditi računa o karenci i o maksimalno dozvoljenom broju tretiranja pojedinim pripravkom u sezoni!

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja, a njihovu ambalažu zbrinuti prema zakonskoj regulativi.

 

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis