Obavijest tržnim proizvođačima usjeva luka dugog dana uzgajanog iz sjemena o završnim mjerama zaštite

Posljednja uputa za zaštitu usjeva luka dugog dana uzgajanog iz sjemena upućena je krajem mjeseca lipnja o.g. (29.6. 2021.), odnosno prije 15 dana.

Tablica 1. Neki mjerni podatci bitni za razvoj uzročnika bolesti luka tijekom prve dekade mjeseca srpanja 2021. godine na nekim mjernim lokalitetima u središnjem i istočnom Međimurju:

Mjerni lokalitet Ukupno oborina (mm) Vlaženje lišća (min) Vlažnost zraka % Prosječna temperatura zraka
Belica 29,4 mm 2.880 minuta 76,89 % 22,30°C
Mursko Središće 36,8 mm 5.540 minuta 78,86 % 22,04°C
Novakovec 23,4 mm 3.270 minuta 78,63 % 21,98°C
Kotoriba 8,0 mm 3.415 minuta 71,00 % 23,07°C
Donja Dubrava 11,2 mm 3.730 minuta 70,02 % 22,80°C

U višegodišnjim prosjecima tijekom mjeseca srpnja u Međimurju očekujemo 67,2 mm oborina uz prosječnu mjesečnu temperaturu zraka 20,8°C!

Srpanj je u višegodišnjim prosjecima najtoplije razdoblje u godini na području Međimurja, a vrijeme je u prvoj polovici ovog mjeseca sukladno očekivanjima: stabilno i vrlo vruće, te smo u središnjim i zapadnim dijelovima Županije u tri navrata bilježili i ljetne oborine! Naviše su dnevne temperature zraka u proteklih 14 dana najčešće bile u rasponu 27,1-35,6°C, a tijekom naredna 3 dana njihova će očekivana vrijednost biti 30-35°C! Osvježenje s mogućim oborinama s nešto manje vrućim danima (25-29°C) očekujemo narednog vikenda (16.-18.7. 2021.)! Pritom je vrlo sparno, uz prosječne dnevne vrijednosti relativne vlažnosti zraka tijekom istog razdoblja uz riječne doline u rasponu od 65-88 %. Uz riječne su doline svakodnevne srpanjske jutarnje rose i vlaženje biljaka pritom traje barem 170-950 minuta (vidi Tablicu 1.)!

Uvjeti za razvoj dominantnih bolesti luka (Peronospora, Botrytis) u proteklom su razdoblju manje povoljni – naročito na lokalitetima u istočnom dijelu Županije gdje je proteklih 13 dana padalo značajno manje oborina nego u središnjim mjernim mjestima (vidi Tablicu 1.), izuzev usjeva koji se redovito navodnjavaju kišenjem (orošavanjem)! Prema prognoznim modelima još uvijek povremeno bilježimo optimalne ili vrlo povoljne uvjete za razvoj dominantnih bolesti luka: plamenjače i plijesni (Peronospora destructor i Botrytis spp.), a vrlo su povoljni za razvoj purpurne pjegavosti (paleži) lišća luka (Stemphylium spp.)! Primjerice, prema prognoznom modelu za predviđanje Stemphylium na luku suma dnevnih vrijednosti za zarazu od početka mjeseca srpnja iznosi 25!

Usjevi luka dugog dana uzgajani iz sjemena u narednom razdoblju završavaju razvoj (hibridi ranijeg dospijeća), pa u zadnjim zaštitama planiramo primjenu isključivo zaštitnih sredstva kraće karence (birati pripravke propisane karence u usjevima luka 7 do 14 dana), a koja dovoljno učinkovito suzbijaju dominantne bolesti i štetnike (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

VAŽNO: Zbog veće količine oborina u mjesecu svibnju, a naknadne topline u mjesecu lipnju plamenjača luka (Peronospora) se u epidemijskim razmjerima razvijala na slabije zaštićenim usjevima proljetnog luka uzgajanim iz lučice! Stoga su takvi usjevi u proteklom razdoblju moguće bili izvor zaraze za usjeve luka uzgajanim iz sjemena!

U narednom razdoblju preporučujemo planirati i obavljati zadnje mjere zaštite proljetnog luka uzgajanog izravno iz sjemena od plamenjače (Peronospora), uzročnika plijesni (Botrytis) te purpurne pjegavosti (paleži) (Stemphylium) i obavezno protiv štetnih resičara (tripsa) (Thrips)! Voditi računa o propisanim karencama i najvećem broju primjene jednog te istog pripravka tijekom sezone na istom usjevu (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Utrošiti najmanje 400 litara škropiva/ha, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja!

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

 

 

 

Pripremi za ispis