Obavijest maslinarima

Obilaskom maslinika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na feromonskim lovkama  bilježimo ulov 1. generacije masline muhe (Bactrocera oleae) u slabom do srednjem intenzitetu. Veća brojnost jedinki zamijećena je u maslinicima koji se nalaze u blizini voda ili se navodnjavaju te u onima podignutim na dubljem tlu. Isto tako zapažene su značajnije razlike u općem stanju maslina i plodova ovisno o starosti maslina, tipu tla i količini oborina u prethodnom razdoblju. Na pojedinim lokalitetima vidljiv je nedostatak vlage u plodovima koji su se počeli smežuravati. Preporučujemo provesti folijarni tretman maslinika biostimulatorima radi poboljšanja kondicije i očuvanja plodova.

Zbog navedenog maslinare upućujemo na praćenje populacije maslinine muhe žutim ljepljivim pločama (prag štetnosti  2  muhe po žutoj ljepljivoj ploči/tjedno i/ili pregledu plodova najviše do 10 % -aktivnih uboda) te po prelasku praga štetnosti savjetujemo primjenu metode zatrovanih mamaca kojom suzbijamo odrasli oblik maslinine muhe.

U tu svrhu moguća je primjena  gotovog mamca trgovačkog imena Success bait (spinosad sa atraktantom) koji je prihvatljiv u ekološkoj proizvodnji. Uz mamce dobre rezultate daje primjena kaolinske gline koja stvara fizičku barijeru na plodovima te  služi kao prepreka za ubode maslinine muhe a ujedno djeluje povoljno na plod prilikom djelovanja visokih temperatura .

Osim Success baita mogu se pripremiti mamci od Buminala i  učinkovitih insekticida dozvoljenih za suzbijanje maslinine muhe na način da se na stablu tretira jedna slabo rodna ili nerodna grana uz utrošak 1-2 dcl škropiva ili se pune u prikladne lovke (boce s otvorima). Tretiranje treba ponavljati svakih 10-12 dana te nadopunjavati lovke ili mijenjati prema potrebi.

Prema Fis bazi https://fis.mps.hr/trazilicaszb registrirana sredstva za suzbijanje  maslinine muhe su:

  • Na osnovi fosmeta ( trgovački naziv Imidan 50WG)
  • Na osnovi deltrametrina*( trgovački naziv: Decis 2,5 EC, Desci 100EC, Poleci plus, Scatto, Rotor plus, Demetrina SC)
  • Na osnovi spinosada (Success bait)

Pripravke primijeniti sukladno uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja, Upozoravamo proizvođače da prilikom izbora pripravaka za zaštitu koriste sredstva koja su registrirana u RH.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.

e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis