Obavijest proizvođačima jabuka

Proteklog tjedna pale su veće količine oborina. Oborine su isprale primijenjena kontaktna sredstva, a prema podacima meteorološke stanice nova jaka infekcija  čađavom krastavošću (Venturia inequalis) je zabilježena 25.05. S obzirom da je i dalje najavljeno nestabilno vrijeme s oborinama potrebno je nastaviti provoditi zaštitu.

U odnosu na vremenske uvijete potrebno je kombinirati sistemične preparate: Score 250 Ec, Difcor, Argo EC,  Indar  EW, Difenzione i dr. s preparatima preventivnog djelovanja kao što su Delan 700 WDG, Dithane M- 45, Dithane  DG Neotec , Merpan, Kastor, Manfil 80 WP i dr.

U voćnjacima koji nisu pravilno ili nikako zaštićeni fungicidima  su primjećeni simptomi pepelnice –  preparati navedeni za suzbijanje čađave krastavosti ujedno suzbijaju pepelnicu.

Povoljno je vrijeme za pojavu lisnih uši. Dozvoljeni preparati su: Pirimor 50 WG, Closer, Mospilan 20 SG, Mineralno svijetlo ulje (primijeniti koncentraciju za ljetno tretiranje 1-2 % dozvoljena su 2 tretiranja – dozvoljen još za štitaste uši i crvenog voćnog pauka – Panonycus ulmi ).

Ako krvava jabučna uš nije suzbijena u zimskim tretiranjima, potrebno je primijeniti neki od dozvoljenih insekticida: Mospilan 20 SP, Movento ili Closer. S naglaskom da je potrebno tretirati donje dijelove stabla na kojima se najviše zadržavaju kolonije štetnika.

Sredstva za zaštitu bilja se trebaju primijeniti po uputama proizvođača u u skladu s FIS –om. Informacije o registriranim sredstvima dostupne su putem internet tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Primjenu sredstava za ZB mogu provoditi samo osobe s položenim ispitom o sigurnim rukovanju pesticidima  te  s po propisima pregledanim uređajima. Ambalaža sredstava za ZB se mora čuvati i odložiti na propisan način na za to unaprijed dogovorenim mjestima uz prateći list. Obavezno je vođenje i čuvanje Evidencije za uporabu sredstava za zaštitu bilja – čuvati 3 godine u konvencionalnoj proizvodnji i 5 godina u ekološkoj proizvodnji.

 

                                                          Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                       Sanja.mastelic-ivic@mps.hr

 

Pripremi za ispis