Obavijest proizvođačima povrća

Zbog velikih dnevnih oscilacija temperatura, biljke proživljavaju fiziološke promjene, koje rezultiraju zastojem u rastu i razvoju, prestankom rasta gomolja, neravnomjernim dozrijevanjem, kao i drugim promjenama. Primjena nekih bio-stimulatora na osnovi aminokiselina ili algi znatno doprinosi bržem jačanju i oporavku od nastalih šokova te pomaže u jačanju obrambenih mehanizama biljaka.

Postaviti ljepljive žute i plave ploče iznad vršnih listova biljaka (podizati ih kako biljke rastu), da se može pratiti populaciju štetnika u nasadu.

Za Plamenjaču rajčice i krumpira (Phytophthora infestans) ,Plamenjaču krastavca ( Pseudoperonospora cubensis)  primijeniti pripravke kao što su: Ridomil gold MZ pepite, Ortiva, Equation pro,  Neoram WG, Champion WG 50 i dr., pazeći na registracije po kulturama.

Za Lisne uši (Aphididae) primijeniti pripravke: Karate zeon, Pirimor 50 WG, Teppeki 500 WG, Neemazal-T/S, Poleci plus, i sl.

Za slučaj pojave Kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis)  primijeniti neki od dopuštenih pripravaka:  Kraft 18 EC, Vertimec 018 EC, Laser. i to u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju, jer dnevna svjetlost brzo razgradi ove aktivne tvari. Dok pripravak Neemazal-T/S, primijeniti dok su ličinke u mlađim stadijima.

Kod pojave Koprivine grinje (Tetranychus urticae) primijeniti jedan od registriranih pripravaka Kraft 18 EC ili Vertimec 18 EC, i to također u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju.

Ako ste se odlučili za biološki model suzbijanja tripsa u paprici treba pripaziti na uvjete primjene zaštitnih sredstava u nasadu, tražiti od dobavljača koji pripravci se smiju koristiti u nasadu prije unosa predatora.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

Pripremi za ispis