Obavijest voćarima

Ovisno o sortimentu i ekspoziciji, jabuke  se nalaze u fazi pojave listića do faze diferenciranih cvjetnih pupova. U proteklih 7 dana nisu zabilježeni uvjeti za razvoj infekcije fuzikladijem  (Venturia inaequalis). S obzirom na to da je za petak popodne i subotu najavljena promjena vremena s kišom, potrebno je prije kiše provesti preventivnu zaštitu nasada od infekcije ovim patogenom.

Za tu namjenu možete koristiti npr: Delan 700 WDG, Delan pro, Polyram DF, Ziram 76 WG. Pripravcima na bazi djelatne tvari mankozeb (Dithane M-45, Dithane DG neotec, Pinnozeb M-45, Manfil 75 WG, Star 80 WP, Penncozeb 75 DG, Mankozeb, Indofil 80 WD. I dr.) ukida se registracija s 01.07.2021; a primjena zaliha bit će dozvoljena do 04.10.2021.

Za suzbijanje pepelnice jabuke ( Podosphaera leucotricha) može se koristiti jedan od registriranih pripravaka na bazi sumpora ( npr. Kalinosul 80 WG, Chromosul 80, Sumpor 80 Sc-80 i dr.)

U voćnjacima u kojima je prisutna jabučna krvava uš ( Eriosoma lanigerum)potrebno je provesti njeno suzbijanje pripravkom Closer.

U voćnjacima u kojima su prisutni potkornjaci (Scolitidae) potrebno je prije cvatnje postaviti lovke za njihov masovni ulov. To su sitni kukčići tamne boje koji buše hodnike u voćkama, što primjećujemo po rupicama na granama ili deblu, iz kojih često izlazi piljevina. Ako je napad jak, voćka se osuši i propada.

Budući da ih privlači crvena boja, korisno je postavljanje crvenih ljepljivih ploča u nasade. Isto tako, mogu se postaviti lovke u vidu plastičnih boca, na kojima se par cm ispod čepa izbuši nekolko rupica, a u bocu stavi 60%- tni alkohol etilen, koji privlači potkornjake mirisom.

U nasadima krušaka potrebno je pratiti pojavu odraslih oblika kruškine buhe ( Pyilla pyri) i u vrijeme kad počnu odlagati jaja, potrebno je provesti njihovo suzbijanje. Veći broj pripravaka registriran je za tu namjenu, što se može provjeriti na web adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima proizvođača te sukladno FIS bazi Ministarstva poljoprivrede.

 

        Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

                                                                                      E-mail: Sanja.Greguric@mps.hr

Pripremi za ispis