Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Porast temperature potaknuo je  cvatnju koštičavog voća te se marelice nalaze pri kraju cvatnje, breskve i nektarine u početku cvatnje, a u naredna dva dana očekujemo i početak cvatnje nekih sorata trešnje i šljive.

Tijekom najavljenih kišovitih dana postoji opasnost od infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). Preventivnu zaštitu najbolje je obaviti dan ili dva prije kiše.

Za preventivnu zaštitu od paleži cvijeta i sušenja izboja na breskvi, dozvoljeni su i pripravci Nativo 75 WG, Switch 6,25 WG, Indar 5 EW, Chorus 50 WG, Luna Experience, Systhane 20 EW te pripravak Signum DF koji je dozvoljen na svim vrstama koštičavog voća.

Preventivnu zaštitu marelica u fazi pune cvatnje moguće izvršiti pripravcima kao što su Teldor SC 500, Chorus 50 WG, Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Systhane 20 EW, Switch 6,25 WG, Signum DF.

 Za zaštitu trešnje od paleži cvijeta i sušenja grančica dozvoljeni su fungicidi: Indar 5 EW, Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Luna Expirience.

Preventivnu zaštitu šljive u fazi cvatnje moguće je obaviti fungicidima: Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Indar 5 EW, Switch 62,5 WG, Systhane 20 EW.

 Na svim navedenim kulturama dozvoljen je i mikrobiološki pripravak Serenade Aso.

Podsjećamo vlasnike nasada šljiva da u početku cvatnje šljiva postave bijele ljepljive ploče radi praćenja leta žute i crne šljivine osice (Hoplocampa minuta, Hoplocampa flava). Šljivine osice su jedan od najznačajnijih problema u nasadima šljive jer uslijed jakog napada može doći do potpunog opadanja plodića!

 Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

 

Pripremi za ispis