Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Marelice su fazi završetka cvatnje te se preporuča ponoviti zaštitu od uzročnika koji uzrokuju sušenje cvjetova, grančica i grana (Monilia laxa) prije najavljenih oborina (prema prognozi najavljena je kiša u petak i subotu  – 2. 4. i 3.4.). Dozvoljeni preparati su: Difcor, Chorus  WG,   Signum, Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Swich 62,5 WG, Teldor SC 500.

Nektarine i breskve su u razvojnoj fazi balona i pune cvatnje. Zaštita protiv  uzročnika koji uzrokuju sušenje cvjetova, grančica i grana (Monilia laxa) dozvoljena je preparatima:

Chorus 50 WG, Luna experience, Teldor SC 500, Swich 62,5, Signum, Nativo 75 WG i Indar 5 EW.

Ranije sorte šljiva su već kraju cvatnje, a kasnije sorte su u fazi balona i početka cvatnje. Dozvoljeni preparati protiv  truleži grančica, grana i cvijeta (Monilie laxe ) su:

Topsin M 500, Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Swich 62,5, Signum, Nativo, Difcor, Indar 5 EW.

Suzbijanje šljivine osice  (žuta os šljivarica – Hoplocampa flava i crna osa šljivarica – Hoplocampa minuta) provodi se primjenom insekticida u vrijeme početka izlaska pagusjenica iz jaja i najčešće se poklapa s krajem pune cvatnje i početkom otpadanja latica. U vrijeme cvatnje nije dozvoljena upotreba insekticida opasnih za pčele. U vrijeme otpadanja latica pčele većinom prestaju posjećivati cvjetove te se mogu koristiti insekticidi manje opasni za pčele. Za postizanje bolje učinkovitosti treba prskati krošnju iznutra prema van kako bi sredstvo što bolje prekrilo čaške. Kritičan broj je kada se utvrdi 5 % oštećenih cvjetova. Dozvoljeni pripravci su: Decis 2,5 EC, Direkt, Asset, Mospilan 20 SG.

Prilikom pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja, nužno je pročitati priložena upute  i pridržavati se istih.

Korisnici su obavezni voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja u pisanom ili elektronskom obliku.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja treba zbrinuti na propisan način do organiziranog odvoza putem akcije „prateći list“.

Pripravke treba koristiti isključivo prema uputama proizvođača i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

 

                                                                       Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                       E-mail: sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis