Obavijest proizvođačima agruma i vlasnicima okućnica

Upozoravamo proizvođače agruma i vlasnike okućnica da je zabilježen novi karantenski štetnik agruma u Hrvatskoj, narančin trnoviti štitasti moljac (Aleurocanthus spiniferus).

Štetnik je azijskog podrijetla, koji napada brojne biljne vrste: agrume, vinovu lozu, smokvu, šipak, kaki, jabuku, krušku, nešpulu, rogač, dunju, lovor, murvu. Hrani se i na mnogobrojnim ukrasnim i divljim vrstama poput bršljana, lozice, ruža, vrba, vatrenog trna, glicinije,..

Obzirom da narančin trnoviti štitasti moljac (Aleurocanthus spiniferus) predstavlja visok fitosanitarni rizik za mnoge poljoprivredne kulture u Hrvatskoj u cilju sprječavanja daljnjeg širenja karantenskog štetnog organizma, donesena je „Odluka o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje narančina trnovitoga štitastog moljca –  Aleurocanthus spiniferus (Quaintance)“ (NN 111/2020)  na osnovi trenutnog stanja i proširenosti vrste u Hrvatskoj.

Zaraženo područje na području Dubrovačko-neretvanske županije za sada obuhvaća obuhvaća područje Konavala gdje je utvrđena prisutnost karantenskog štetnog organizma A. spiniferus, od Vitaljine i Molunta do Ljute, što ne znači da se ne nalazi i na širem području.

Sigurnosno područje je područje širine najmanje 2 km računajući od granice zaraženog područja, koje obuhvaća više susjednih katastarskih općina koje okružuju zaraženo područje.

Obzirom na značaj proizvodnje agruma u županiji, vrlo je važno da proizvođači  agruma i vlasnici okućnica pregledaju svoje biljke te ukoliko pregledom primijete prisutnost ljepljive medne rose uz prisutnost gljiva čađavica obave detaljan pregled radi utvrđivanja  moguće prisutnosti narančinog trnovitog štitastog moljca koji je jedini moljac s sivoplavim tamnim krilima. Postavljanje žutih ljepljivih ploča olakšava utvrđivanje njihove prisutnost.

Provođenje mjera radi sprječavanja širenja, suzbijanja i iskorjenjivanja karantenskog štetnog organizma narančinog trnovitog štitastog moljca (A. spiniferus) propisuje i nadzire fitosanitarna inspekcija.

U slučaju sumnje na prisutnost karantenskog štetnika A. spiniferus u nasadu obratite se Sektoru za nadzor poljoprivrede i fitosanitarni nadzor Državnog inspektorata Republike Hrvatske ili Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu – Centru za zaštitu bilja na sljedeće kontakte:
fitosanitarna.inspekcija@dirh.hr i 01 2375 100 ili czb@hapih.hr i 01 2311 640.

Detaljnije informacije možete pročitati na poveznici:
https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/upozorenje-za-proizvodjace-agruma-pojava-novog-karantenskog-stetnika/4241

 

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

e-mail: silvija.marusic@mps.hr

Zoran Kajić dipl.ing.agr

E-mail: zoran.kajic@mps.hr

Pripremi za ispis