Obavijest proizvođačima ranih kupusnjača

Presađivanje presadnica ranih kupusnjača na otvoreno započinje krajem ožujka ili početkom  travnja čim vremenske prilike to dozvole.

Istovremeno ili neposredno prije sadnje može se provesti zaštita od zemljišnih štetnika pripravcima:

FORCE 1.5 G (teflutrin) – granulirani insekticid. Koristi se za suzbijanje žičnjaka  (Agriotes sp.) i grčica hrušta (Melolontha melolontha).  Primjenjuje se u redove za vrijeme sadnje pomoću depozitora za granulirane insekticide. Doza primjene 7-10 kg/ha. Dozvoljen za primjenu i u drugim kupusnjačama (kelj, cvjetača, brokula, kineski kupus, koraba, kelj pupčar).

FORCE EVO (teflutrin) – granulirani insekticid. Koristi se za suzbijanje žičnjaka (Agriotes sp.), gusjenica sovica pozemljuša (Agrotis sp.), ličinki kupusne pipe šiškarice (Ceutorhynchus pleurostigma), stonoga (Blaniulus guttulatus, Scutigerella immaculata), repinog buhača (Chaetocnema tibialis), grčica hrušta (Melolontha melolontha) i ličinki komara (Tipula sp.), u količini 16-20 kg/ha. Sredstvo se primjenjuje tretiranjem u redove tijekom presađivanja. Dozvoljen u kupusu i cvjetači)

Neposredno nakon sadnje preporučuje se u usjeve postaviti žute ljepljive ploče zbog  suzbijanja odraslih oblika kupusne muhe (Delia radicum) čija aktivnost započinje kad temperature prijeđu 10ᵒC, a to je obično odmah u periodu nakon presađivanja.

Žute ljepljive ploče mogu se kupiti u poljoprivrednim ljekarnama, dostupni od različitih proizvođača (Bio Plantella žute ljepljive ploče, Žute ljepljive ploče Fitokol..).

Zaštita od korova može se provesti prije presađivanja primjenom jednog od herbicida:

DEVRINOL 45 FL (napropamid). Namijenjen je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova. Zbog hlapljivosti treba ga plitko unijeti u tlo (2-5 cm). Doza primjene 2,0-4,0 l/ha.  Dozvoljen u kupusu, cvjetači, kelju.

STOMP AQUA (2,5-3 l/ha, uz inkorporaciju) (pendimetalin). Namijenjeni za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i nekih širokolisnih korova u kupusu, brokuli i cvjetači.

PENDUS 330 EC, SHARPEN 330 EC (pendimetalin).

Primjenjuje se u količini 4,0 – 5,0 l/ha uz utrošak vode 200 – 250 l/ha. Primjenjuje se 8-10 dana prije presađivanja. Primjenjuje se širom na površinu tla. Tijekom presađivanja treba paziti da gornji sloj tla tretiran sredstvom ne dođe u doticaj s korijenom sadnice. U slučaju suhog vremena učinkovitost sredstva povećati će se ukoliko ga se unese u tlo plitko, na dubinu 1-2 cm (inkorporira). Suzbijaju jednogodišnje uskolisne i neke širokolisne korove u kupusu, cvjetači, kelju, kelju pupčaru, korabici.

Preparate primijeniti prema preporukama proizvođača.

 

 dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis