U Požeško-slavonskoj županiji održana Demonstracijska aktivnost „Proljetno cijepljenje voćaka“

Dana 8. ožujka 2021., u Požeško-slavonskoj županiji, trojica djelatnika Ministarstva Poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Područne jedinice Požega, („savjetodavci“ Perak, Josipović i autor ovoga teksta) su održali Demonstracijsku aktivnost proljetnog cijepljenja voćaka. Premda održana po prohladnom vremenu, radionica je bila pun pogodak (o čemu svjedoče evaluacijski listići prisutnih). Kao kuriozitet spominjemo kako je (premda uz ograničen broj za prijavljivanje) ovom tečaju cijepljenja pristupilo i dvoje, pristiglih čak iz Siska.

Koncepcijski, radionica se sastojala od  kraćeg dijela u kome se prijavljenim entuzijastima cijepljenja voćaka najprije prezentirala teorijska osnova merituma, a potom se otišlo u mjesto Draga, na OPG Vojak Dinko, gdje se na svih 5 voćnih vrsta (jabuka, kruška, trešnja, šljiva i breskva) bilo izvršilo prvo pokazno cijepljenje voćaka, nakon čega su se u cijepljenju okušali i svi prisutni polaznici tečaja.

Korišteni alat za cijepljenje je sadržavao: voćarske škare, voćarsku hipu (maleni preklopni nož s mjesečasto zaobljenim sječivom) i voćarsku preklopnu pilu. Pribor i dodatni set je sadržavao: specijalni dvo-komponentni brus za oštrenje noževa, cjepljarske gumice, originalnu elastičnu cjepljarsku traku, PVC trake, priručne strach trake, drvofix, cjepljarski premaz za rane, 70 %-tni alkohol za dezinfekciju sječiva alata te nešto vate.

Ideja da se u ovakav vid edukacije „krene“ još prije 4 godine – a potekla iz nužde da se u evidentnom pomanjkanju znanja iz cijepljenja voćaka u našim ruralnim prostorima, formira inicijalna grupica, koja će svojim novostečenim iskustvom, entuzijazmom, obnavljajućim praktičnom cijepljenjem, te ljubavlju prema voćarstvu generalno, ali i željom prenijeti stečena znanja na druge voćare – došla je po prirodi stvari.

Naime, svjedoci smo trajnog trenda da u voćarstvu sve više dirigiraju novi trendovi; traži se voće sa drugačijim karakteristikama od ustaljenog (postojećeg) sortimenta kao i pritisak na trajnu izmjenu te poboljšanje osjetilnih (okusnih i taktilnih ili jednom rječju: senzoričkih)  svojstava plodova. Ova činjenica u značajnoj mjeri predstavlja dodatni trošak našim voćarima. Oni, u potrebi i pri pritisku izmjene sortimenta imaju samo dvije mogućnosti: A) ostati pri svom postojećem i pomalo demodé sortimentu (i time ili otežanoj prodaji, ili nižoj cijeni, ili oboje), te B) iskrčiti postojeći voćnjak. Pri tome je trošak krčenja ne manji od 20.000 kn, a podizanje  novog (u ovisnosti o voćnoj vrsti) u rasponu od 160.000 do 200.000 kn.

Budući da cijepljenjem voćaka možemo vrlo brzo promijeniti sortu (C – rješenje??), koja donosi urod već sljedeće godine, a puni urod u najviše još nastupajuće 3 godine, držimo da je ovakav oblik edukacije pun pogodak. Stoga se već sada radujemo Demonstracijskoj aktivnosti cijepljenja voćaka sljedeće godine.

 

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.

viši stručni savjetnik za hortikulturu,

(idejni začetnik, inicijator, predavač, demonstrator

i voditelj Škole cijepljenja voćaka)

Pripremi za ispis