Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije nasadi breskve i nektarine nalaze se u fenofazi nabubrenih cvjetnih pupova i vidljivog zelenog vrška pupa što je vrlo osjetljiv stadij na zarazu uzročnikom kovrčavosti lista breskve i nektarine (Taphrina deformans).

Nakon ostvarene infekcije  bolest više nije moguće zaustaviti pa savjetujemo provesti zaštitu nasada breskve prije kiše, jednim od sljedećih pripravaka: Chromodin S-65, Nativo 75 WG, Ziram 76 WG, Agro, Difcor, Syllit 544 SC ili Scrab 480 SC.

Pripravci Nativo 75 WG, Syllit 544 SC i Scab 480 SC imaju dopuštenje za primjenu na nektarini.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis