Obavijest proizvođačima bresaka i nektarina

Prije deset dana (22.2.) vlasnicima plantažnih nasada bresaka i nektarina te drugih koštičavih voćnih vrsta upućena je obavijest o mjerama zaštite krajem zime, primjenom dopuštenih bakarnih pripravaka. Oborine u proteklom razdoblju nismo zabilježili, ali moguće padaline očekujemo krajem sutrašnjeg dana (05.3.)! U posljednja dva tjedna dominira iznadprosječno toplo razdoblje za kraj mjeseca veljače i početak mjeseca ožujka. Najviše su temperature zraka u posljednjoj dekadi tijekom osam dana bile u rasponu 13,0-22,6°C! U isto vrijeme jutra su prohladna, pa su najniže jutarnje temperature u istom razdoblju tijekom osam dana bile u rasponu od -1,0 do -5,3°C! Stoga je otvaranje pupova bresaka i nektarina usporeno, a moguće naredne oborine pogodovat će prvim primarnim zarazama uzročnika kovrčavosti lišća bresaka i nektarina (Taphrina deformans).

Kovrčavost lišća je najčešća bolest bresaka i nektarina, koju u vrijeme od bubrenja i otvaranja pupova do pojave prvih cvjetova suzbijamo preventivno, najbolje par dana prije najavljenih obilnijih oborina! Stoga ponavljamo preporuku vlasnicima koštičavog voća (posebice bresaka i nektarina) upućenu prije deset dana: povišenu koncentraciju registriranih bakarnih pripravaka (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/) potrebno je primijeniti u vrijeme bubrenja, a najkasnije tijekom samog otvaranja zimskih pupova koštičavih voćaka. Moguće je koristiti dopuštena bakarna sredstva za zaštitu bilja, a za amatersku se primjenu na manjim se površinama ili pojedinačnim stablima često koristi kombinacija bakra i mineralnog (parafinskog) ulja!

Aplikaciju je najbolje provesti za mirnog vremena, pri temperaturama zraka većim od 5°C i povišenoj relativnoj vlažnosti zraka, uz nešto veći utrošak škropiva. U manjim nasadima uz okućnice ili vikendice ove zaštitne mjere je moguće obaviti na većini voćnih vrsta. Pojedinačne voćke uz okućnice preporučujemo “okupati” zaštitnim bakarnim sredstvima u kombinaciji s mineralnim/parafinskim uljem, a u plantažnim nasadima bresaka u punoj rodnosti utrošiti barem 600-700 litara škropiva/ha.

Tijekom sutrašnjeg popodneva očekujemo jači vjetar SZ smjera. Naknadno će u danima 6.-8. ožujka osvježiti, pa će najviše dnevne temperature biti u rasponu 6-9°C!

VAŽNO: sve voćare i druge poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis