Obavijest proizvođačima agruma

Iznad prosječno visoke temperature potaknule su kretanje vegetacije stoga je uputno  provesti preventivne mjere zaštite nasada agruma od  uzročnika bakterijskih i gljivičnih oboljenja. U razvojnom stadiju mirovanja pupa mogu se primijeniti pripravci na osnovi bakra: (Nordox 75 WG, Neoram WG, Cuprablau Z 35 WG, Bordoška juha i dr.).

Kako bi se učinkovito suzbili prezimljujući oblici štitastih uši, lisnih uši i grinja bakrenom pripravku je uputno dodati pripravak na osnovi mineralnog ulja (Bijelo ulje, Mineralno svjetlo ulje, Ovitex i dr.) Zaštitu je moguće napraviti i pripravkom koji je kombinacija bakrenog hidroksida i parafinskog ulja (Modro ulje).

Izbor pripravaka sukladno registraciji i dozvoli na agrumima (mandarina, klementina, naranča, limun , grejp, limeta ) mogu se provjeriti u FIS bazi Ministarstva poljoprivrede na poveznici  https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Pripravke primijeniti prema uputi na etiketi ! Svako tretiranje je potrebno zabilježiti  u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

 

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

 e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis