Savez uzgajivača istarskog goveda – temelj rada na očuvanju autohtonog istarskog goveda

Prije tridesetak godina istarsko govedo od milja nazvano „boškarin“, gotovo je izumrlo. Međutim, požrtvovnim radom pojedinih Istrana, osnivača Saveza uzgajivača istarskog goveda to je spriječeno. Jedan od njih je Aldo Štifanić iz Višnjana, koji obnaša funkciju predsjednika Saveza uzgajivača istarskog goveda već trideset godina. Sve ove godine radi na volonterskoj osnovi s nepresušnim žarom i energijom.

Dana 27.12.1989. godine braća Aldo i Marino Štifanić iz Višnjana i pok. Miroslav Haber iz Rovinja osnovali su Savez uzgajivača istarskog goveda – „SUIG“, s ciljem spašavanja našeg autohtonog istarskog goveda od izumiranja.

Šezdesetih je godina prošlog stoljeća Istra brojila više od 60 tisuća grla istarskog goveda, da bi se 1994. godine u cijeloj Istri pronašle tek 104 krave i 8 bikova. Glavni razlog tome je što su strojevi zauzeli radno mjesto goveda u poljoprivredi, a poznato je da je naš boškarin, golemo govedo blage ćudi služio kao glavna radna snaga istarskim seljacima. Braća Štifanić, te pok. Miroslav Haber iz Rovinja obišli su cijelu Istru i zaprepastili se shvativši koliko je malo ostalo istarskog goveda. Svojom upornošću, i zdravim argumentima animirali su i pokrenuli Istarsku županiju, te uz pomoć tadašnjeg saborskog zastupnika Dina Debeljuha izborili se za poticaje, za uzgoj i držanje čistokrvnih grla, što je potvrđeno od strane Hrvatskog sabora 1994. godine. Svojim primjerom, edukacijom i upornim radom potaknuli su sve veći broj poljoprivrednika na uzgoj istarskog goveda.

Udruga „SUIG“ na čelu s predsjednikom Aldomom Štifanićem izborila se da je država podrijetla istarskog goveda Hrvatska, budući da je FAO do devedesetih godina ovo govedo imao prijavljeno pod nazivom „Istrian catle“, ali je kao zemlju podrijetla naveo Srbiju, što je udruga SUIG ispravila.

„SUIG“ je također izdao Monografiju o istarskom govedu, na kojoj može pozavidjeti bilo koja organizacija u svijetu. Izdvojila bih i dva posjeta predsjednicima RH Stjepanu Mesiću, i Ivi Josipoviću, na Pantovčaku, s ciljem upoznavanja s radom i problematikom udruge Saveza uzgajivača istarskog goveda, što je još dodatno motiviralo uzgajivače u njihovom radu.

Za promociju istarskog goveda zaslužni su i organizatori već tradicionalne smotre volova u Kanfanaru i izložbe rasplodnih grla istarskog goveda u Višnjanu, koje od osnivanja financijski podupire Istarska županija, te općine Kanfanar i Višnjan.

Sve to danas ne bi bilo moguće da se nisu aktivirali osnivači „SUIG“ – a, na čelu sa predsjednikom Aldom Štifanićem, koji su na volonterskoj osnovi uspjeli spasiti ponos Istre – istarsko govedo. Rijetke su udruge koje su u tridesetak godina postojanja toliko mnogo učinile počevši od podizanja svijesti lokalne zajednice, Istarske županije, Ministarstva poljoprivrede Republike  Hrvatske, te su uspjele spasiti svoje autohtono govedo. Danas Savez uzgajivača istarskog goveda (SUIG) broji 135 članova s oko 2.000 grla istarskog goveda svih kategorija. Zahvaljujem na entuzijazmu i uloženom trudu udruzi uzgajivača istarskog goveda, te gospodinu Aldu Štifaniću koji je predsjednik udruge od njena osnutka. Trideset godina rada na mjestu predsjednika Udruge je impresivan podatak. Isto tako velike zasluge ima i pok. Miroslav Haber, koji je dao velik doprinos izgradnji temelja za rad na spašavanju istarskog goveda. Također zahvaljujem svim uzgajivačima istarskog goveda na njihovoj ljubavi i radu na očuvanju te plemenite pasmine.

Ideja koja se činila gotovo neostvariva, postigla je svoj cilj te na stabilnim temeljima postavljenim od strane SUIG-a, agencija AZZRI nadograđuje i oplemenjuje zadaću očuvanja istarskog goveda, i to iznimno uspješno.

Simbol Istre – istarsko govedo postalo je prepoznatljivo u cijeloj Hrvatskoj, ali i izvan granica naše domovine.

 

Ivanka Bervida, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis