Obavijest maslinarima!

Obavještavamo  maslinare s područja Istre da na prognoznim punktovima i dalje bilježimo let druge generacije maslinine muhe ( Bactrocera oleae).

Maslinare upućujemo na pregled maslinika, pregled žutih ploča postavljenih u masliniku i pregled plodova te da donesu odluku o načinu zaštite svojih nasada.

 Može se nastaviti korištenje metode zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje.

 U tu svrhu se  može koristiti gotovi pripravak ( SUCCESS BAIT, ECO TRAP- vješanje u nasad )  ili umjesto gotovog pripravka može se koristiti neki od  insekticida dozvoljenih na maslini uz dodatak atraktanta ( Buminal).

Ova metoda zasniva se na tome da se prskaju samo dijelovi krošnje ili samo pojedine grančice i to u pravilu koje su manje rodne. Tretiranje ponavljamo svakih 10-12 dana i obavezno nakon kiše.

Također se može koristiti i metoda tretiranja cijele krošnje .

 U tu svrhu dozvoljeni  su slijedeći pripravci na bazi: deltametrina ( DECIS 2,5, DECIS 100 EC, POLECI PLUS , SCATTO , ROTOR SUPER, DEMETRINA) te na bazi fosmeta ( IMIDAN 50 WG).

Potrebno je strogo voditi računa o broju dozvoljenih tretiranja pojedinih pripravaka tijekom vegetacijske sezone ( http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ )

 Preparate koristiti prema uputama !

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

 

 Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.

                                                                                    marina.kocijancic@mps.hr

 

Pripremi za ispis