Obavijest voćarima

Sparno vrijeme s najavljenim oborinama omogućiti će zaraze uzročnicima  pepelnice (Sphaerotheca pannosa) i truleži ploda (Monilinia fructigena) na breskvama i nektarinama kasnije dekade dozrijevanja.

Proizvođačima savjetujemo da ovisno o vremenu berbe provedu mjere zaštite od navedenih bolesti, a kod izbora pripravaka daju prednost onima s kraćom karencom.

Za zaštitu od obje bolesti moguće je koristiti fungicide : Luna experience (dozvola na breskvi , K= 3 dana) , Indar (K= 3 dana) , Nativo  WG,  Systhane 20 EW (K= 7 dana) .

Za zaštitu od uzročnika truleži ploda na breskvama i nektarinama  dozvoljeni su pripravci : Signum DF, Switch 62,5 WG , Chorus 50 WG, (K-7 dana), Teldor  SC 500 (K-3 dana ).

Na opažačkim mjestima traje let breskvinog savijača (Cydia molesta)  u srednjem intenzitetu. Suzbijanje je moguće jednim od insekticida : Runner  240 SC, Affirm,  Avaunt EC, Delegate 250 WG (karenca 7 dana), Sumi alfa ( K-3 dana na breskvi ), Affirm opti, Coragen 20 SC ili Imidan 50 WG (karenca 14 dana).

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Podsjećamo proizvođače na postupanje sukladno  Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata (Wiedemann) NN 73/18. Potrebno je  provoditi higijenske mjere prikupljanja i zbrinjavanja svih otpalih plodova s tla kao i zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe . Sakupljanjem i pravilnim zbrinjavanjem zaostalih plodova domaćina , osim suzbijanja štetnika mediteranske voćne muhe smanjuje se i mogućnost zaraze drugim biljnim patogenima .

Skupljanje ambalažnoga otpada SZB provest će se dana 26.08.2020. na parkingu ispred tvrtke  Poljopromet d.o.o.  na adresi Jasenska bb   Opuzen u periodu 14.00 – 16.00.

 

 

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

 

Pripremi za ispis