Obavijest proizvođačima krumpira

I nadalje je potrebno provoditi mjere zaštite cime od uzročnika biljnih bolesti – plamenjače (Phytophtora infestans) i koncentrične pjegavosti lista (Alternaria solani) kako bi sačuvali cimu krumpira kroz što duži period.

Naročito je važno da se spriječi zaraza već formiranih gomolja u tlu, jer takvi gomolji uzrokuju propadanje uroda u skladištima.

 Odabir preparata prema preporuci od 29. lipnja 2020. godine.

Pri odabiru preparata voditi računa da se u jednoj vegetacijskoj sezoni pojedina aktivna tvar koristi onoliko puta koliko je dozvoljeno, paziti na mogućnost miješanja pripravaka, te poštivati vrijeme KARENCE!

Obavezno prije primjene sredstva pročitati priloženu uputu koja se dobije prilikom kupnje sredstva, te se pridržavajte svih mjera opreza.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja, obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

 

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

     e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis