Obavijest proizvođačima oraha i lijeske

S obzirom na vremenske uvijete uz dosta oborina, postoji opasnost od pojave bolesti oraha (siva pjegavost ili antraknoze) uslijed koje dolazi do opadanja listova. Simptomi se vide na svim zeljastim dijelovima u obliku pjega crne ili smeđe boje sa sivkastom sredinom.

Tretiranje provesti jednim od fungicida: SIGNUM, SYSTHANE 20 EW.

Osim toga treba pratiti i pojavu orahove muhe koja se zadnjih godina javlja u većem broju. Uz pomoć postavljenih žutih ljepljivih ploča pratiti brojnost muhe, i drugih štetnika  i provesti tretiranje insekticidima: CALYPSO SC 480, LASER.

U nasadima lijeske pratiti pojavu ljeskotoča, stjenica i lisnih uši te provesti pravovremeno zaštitu kako ne bi došlo do sekundarne infekcije i pojave bolesti (plljesnivosti i truleži) uzrokovane gljivicama iz roda Monilinia i Botritis.

Za bolesti koristiti pripravke preporučene za orahe, a od insekticida za ljeskotoča, stjenice ili lisne uši koristiti: CALYPSO SC 480, LASER,

DECIS 100 EC, ASSET, od kojih su Laser i Asset dozvoljeni i u ekološkoj proizvodnji.

Sva sredstva koristi sukladno uputama proizvođača i u skladu s Fitosanirarnim informacijskim sustavom., voditi obavezno evidenciju o korištenim SZB i praznu ambalažu zbrinuti na propisani način do trenutka organiziranog odvoza.

 

                                                                                        Marija Kuprešak, dipl.ing agr.

email: marija.kupresak@mps.hr

Pripremi za ispis