Obavijest proizvođačima koštičavog voća

U  nasadima višnje dolazi do promjene boje ploda , a ujedno je zabilježen let muhe (Rhagoletis cerasi) ,tako da je moguće provesti tretiranje protiv ovog štetnika.

Od pripravaka može se koristiti Mospilan 20 SP, Mospilan 20 SG (registriran i za suzbijanje lisnih ušiju) s karencom 14 dana, Imidan 50 WG s karencom 14 dana, Decis 100 EC, Scatto, Rotor super , Demetrina 25 EC( karenca 7 dana).

Promjenjivo vrijeme sa pojavom oborina pogoduje razvoju truleži ploda koštičavog voća, dozvolu za tretiranja ove bolesti  u ovim fazama , imaju slijedeći pripravci ovisno o kulturi :

Signum, karenca 7 dana za koštićavo voće.

Teldor SC 500, karenca 3 za šljivu, breskvu i trešnju.

Luna experience, karence 7 dana za višnju, trešnja i breskva 3 dana .

Ostale bolesti kao i lisne uši čija je prisutnost i dalje vrlo izražena možete provesti pripravcima navedenima u preporukama od 18.05.2020.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

 

Pripremi za ispis