Obavijest vinogradarima
Indeks rasta lista od 2 lista/ tjedno. Dužina vlaženja lista Cres 02.05. 230 min, Porat 230 min; 03.06. Cres-640 min, Porat 710 min; 04.06. Cres-70 min, Porat 185 min. (iMetos).
Zabilježene oborine prema podatcima na agroklimatskim stanicama:
LOKALITET |
oborine
02.05. mm/m² |
oborine
03.06. mm/m² |
oborine
04.06. mm/m²
|
Vrbnik S.polje (Pinova) | 2,8 mm | 0,3 mm | 0,6 mm |
Vrbnik G.polje (Pinova) | 2,1 mm | 0,1 mm | 0,8 mm |
Jurandvor (Pinova) | 3,1 mm | 0,0 mm | 0,8 mm |
Porat (iMetos) | 1,6 mm | 0,2 mm | 2,0 mm |
Pavlomir (Pinova) | 1,1 mm | 1,0 mm | 0,2 mm |
Cres-Sv.Šimun (iMetos) | 4,0 mm | 0,6 mm | 0,6 mm |
Cres-Batajna (Pinova) | 8,3 mm | 1,0 mm | 0,6 mm |
Rab-Kampor (Pinova) | 24,8 mm | 0,0 mm | 5,5 mm |
Lošinj (Pinova) | 0,6 mm | 0,0 mm | 0,2 mm |
(Napomena: podatci do 18.00 sati na dan 04.06.)
Vinogradarima preporučamo povesti računa:
ŠTETNI ORGANIZAM | PREGLED STANJA / PREPORUKA |
plamenjača vinove loze | vrlo povoljni uvjeti za razvoj bolesti, voditi računa o razmacima između tretiranja ovisno o zadnje izvršenoj zaštiti i primijenjenom pripravku, prednost dati pripravcima na osnovi dimetomorfa, Al-fosetila;
-za područje otoka Krka (Porat) bilježimo na dan 03.06. u 18.00 sati ostvareni uvjeti za sekundarnu infekciju, inkubacija 04.06 do 16.00 29%.; -Lošinj-od 02-04.06. povoljni uvjeti za sekundarne infekcije -Rab od 01.-04.06. povoljni uvjeti za sekundarne infekcije -Vinodol od 01.06. (18.00 sati), 02.06 (12.00 sati), 03.06. (18.00 sati) ostvareni uvjeti za sekundarne infekcije -Vrbnik-GP 28.05. (22.00 sati), 02.06. (16.00 sati), 03.06. (04.00 sata) ostvareni uvjeti za sekundarne infekcije -Vrbnik-SP 28.05. (20.00 sati), 02.06.(16.00 sati), 03.06 (04.00 sata) ostvareni uvjeti za sekundarne infekcije pregled registriranih fungicida za plamenjaču vinove loze na FIS portalu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. |
crna trulež
(Guignardia bidwellii) |
za područje otoka Krka i Cresa dana 03.06. ostvareni uvjeti za blagu do umjerenu infekciju |
crna pjegavost | za područje otoka Krka dana 03.06. u 9.00 ostvareni uvjeti za blagu infekciju dok je za područje Cres dana 03.06. u 8.00 ostvareni uvjeti za blagu do umjerenu infekciju (iMetos); pregled registriranih fungicida za crnu trulež na FIS portalu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. |
pepelnica vinove loze | vrlo povoljni uvjeti za razvoj bolesti
-za područje otoka Krka (Porat) i Cresa ostvarena infekcija 03.06 u 01.00 (iMetos) od 22.05.-04.06. također bilježimo visoki rizik od pepelnice; -Lošinj 04.06. u 06.00 ostvarena infekcija (Pinova) -Rab 04.06. u 06.00 ostvarena infekcija (Pinova) -Vrbnik GP 29.05., 01.06., 02.06. ostvarena infekcija, od 03.06 visoki rizik razvoja -Vrbnik SP 03.06. u 06.00 ostvarena infekcija pregled registriranih fungicida za pepelnicu vinove loze na FIS portalu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. |
antraknoza vinove loze
(Elsinoe ampelina) |
za područje otoka Krka i Cresa 03.06. ostvareni uvjeti za umjerenu i jaku infekciju |
siva plijesan
(Botritis cinerea) |
-Krk-Porat na dan 04.06. rizik od botritisa 51%; (iMetos)
-Vrbnik GP na dane 23.05. i 24.05., za Vrbnik SP-29.05. i 02.06. za područje Raba, Lošinja, Vinodola od 02.06-04.06. bilježimo rizik od botritisa (Pinova) |
zlatna žutica vinove loze
(Grapevine Flavescense dorée MLO) |
OBVEZA: redovno pregledavanje vinove loze na simptome,
tipični simptomi trenutno uočljivi: -nekretanje pupova -osipanje cvatova i grozdića -uvijanje listova kopljasto prema dolje u slučaju sumnje na bolest posjednici su dužni obavijestiti nadležnog fitoinspektora!!! |
zeleni lozin cvrčak
(Empoasca vitis) |
preporučamo pratiti populaciju vješanjem žutih ljepljivih ploča i/ili pregled naličja lista na prisutnost štetnika |
lozin trips
(Drepanothrips reuteri) |
preporučamo pratiti populaciju štetnika vizualnim ljepljivim pločama i/ili pregled biljnih organa na prisutnost štetnika |
pepeljasti grozdov moljac (Lobesia botrana) | preporučamo praćenje populacije feromonskim lovkama; na praćenim lokalitetima u feromonskim lovkama zabilježen ulov leptira ispod praga štetnosti |
žuti grozdov moljac (Eupoecilia ambiquella) | preporučamo praćenje populacije feromonskim lovkama; na praćenim lokalitetima u feromonskim lovkama zabilježen ulov leptira ispod praga štetnosti |
američki cvrčak
(Scaphoideus titanus) |
OBVEZA: vektor zlatne žutice; redovni pregledi donjeg bazalnog naličja lišća mladica na pojavu i prisutnost ličinke američkog cvrčka; na području proširenosti obveza tretiranja nakon stadija L3; pojavu i rok ćemo pravodobno signalizirati; praćenje ljepljivim pločama nakon pojave imaga (kraj lipnja/početak srpnja) |
ZA SVE DODATNE INFORMACIJE I POJAŠNJENJA REGISTRIRANI PROIZVOĐAČI MOGU SE OBRATITI SE KROZ SUSTAV INDIVIDUALNIH SAVJETOVANJA.
U slučaju tuče preporučamo primijeniti pripravke na osnovi bakra u roku od 24 sata!
Podatci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.
SMR 10 – Standardi za korištenje SZB na snazi od 01.01.2016. godine.
Preporučena SZB primijeniti u skladu s rješenjem o registraciji ili dozvoli i uputstvu proizvođača.
Profesionalni korisnici SZB dužni su voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine.
Uvažavanje temeljnih načela integrirane zaštite bilja obveza je za sve poljoprivredne proizvođače.
Praznu ambalažu SZB, ambalažu s ostacima SZB i ostatke škropiva profesionalni korisnik dužan je odvojeno sakupljati i privremeno skladištiti do predaje ovlaštenoj osobi sukladno posebnom propisu koji uređuje gospodarenje otpadom (Akcija Prateći list za PGŽ redovno jednom godišnje u mjesecu travnju); za pojedinačne odvoze kontaktirati ekologija@ciak.hr).
Strojevi za primjenu SZB podliježu redovitim pregledima (jednom u 3 godine) kod ovlaštenih ispitnih stanica.
Na SZB ne primjenjuje se pravo slobodnog kretanja roba unutar EU. Za kupovinu SZB u zemljama članicama potrebno je zatražiti zahtjev za paralelnu trgovinu.
U slučaju potrebe korištenja SZB koji nema registraciju na kulturi potrebno je prije korištenja zatražiti izvanrednu dozvolu.
Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
e-mail: karmen.karlic@mps.hr
0 komentara
Napišite komentar