Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Posljednjih 8 dana na Karlovačkom području je pala veća količina oborina koja je pogodovala  ostvarivanju povoljnih uvjeta za infekcije šupljikavošću lista koštičavog voća (Stigmina carpophilla). Na šljivama je moguća zaraza narančastom pjegavošću lista šljive (Polistigma rubrum). Na koštičavom voću dozvoljeni preparat je Captan WP i Kastor.

Za preventivno suzbijanje bolesti na šljivi moguće je primijeniti preparate: Dithane M- 45 , Pinozeb M – 45  i Futura 50 WP.

Na breskvi, marelici i nektarini dozvolu za suzbijanje šupljikavosti lista , pjegavosti lista i sušenja pupova imaju Delan 700 WDG i Syllit 544 SC.

Nasadi breskve su u ovoj godini stradali od mraza (1.04-3.04.2020 i 14.04.-16.04.2020.) te je preostali mali broj plodova nezaštićen od napada breskvinog savijača (Cydia molesta). Dozvoljeni preparati su Avaunt EC, Affirm, Affirm opti, Imidan 50 WG, Coragen 20 SC, Delegate 250 WG.

S porastom temperatura, uočena je pojava lisnih uši. Dozvoljeni preparati su Calypso SC 480 (breskva, nektarina), Pirimor 50 WG (breskva, nektarina), Mospilan 20 SG (breskva, nektarina, šljiva), Movento (breskva, nektarina, šljiva) i Closer (breskva).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN142/12)           

 

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis