Obavijest proizvođačima jagoda

Kišovita razdoblja u fazi dozrijevanja plodova jagoda pogoduju razvoju sive plijesni. Siva plijesan jagode veći problem predstavlja u uzgoju na otvorenom, no njena je pojava česta i u nedovoljno provjetravanim plastenicima.

Preventivna zaštita od sive plijesni jagode provodi se na početku cvatnje, u punoj cvatnji (50% otvorenih cvjetova), u završetku cvatnje i početku zametanja plodova te u vrijeme početka zriobe, uz nužno pridržavanje propisane karence i maksimalnog broja tretiranja. Fungicidi s najkraćom karencom dozvoljeni za primjenu na jagodi su: Pyrus 400 SC, Signum, Scala i Geoxe  (karenca 3 dana). U ekološkoj proizvodnji mogu se koristiti mikrobiološki pripravci, gnojiva i ojačivaći bilja na bazi Bacillus subtilis.

Osim kemijskih mjera zaštite važno je i mehanički uklanjati zaražene cvjetove i plodove.

 

Pepelnica jagode (Podosphaera aphanis) češće se javlja u zaštićenim prostorima (plastenici, tuneli), a za zaštitu su registrirani pripravci Karathane Gold 350 EC, Systhane 20 EW, Ortiva, Pointer, Quadris, Zakeo 250 SC, Zaftra AZT 250 SC, Zato 50 WG (karenca 3 dana).

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, a za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 

  1. mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

 

Pripremi za ispis