Obavijest proizvođačima pšenice!

Potrebno je izvršiti zadnju zaštitu pšenice koje je u početku faze klasanja ,a rane sorte su u fazi klsanja. Bolesti klasa koje se javljaju uzrokuju  gljivice iz roda  Fusarium i Microdochium. Najjače zaraze gljivicama su u vrijeme cvatnje  ako pada kiša. Narednih dana potrebno pratiti razvoj usjeva i provesti tretiranje u potrebnom momentu!

Čete bolesti na listu koje se javljaju jesu Septoria , Puccinia , Blumeria i  Rhynchosporium. Obavještavamo proizvođače  da pregledaju usjeve i izvrše zaštitu jer ovo je najvažnija zaštita pšenice  o kojoj ovisi prinos i kakvoća uroda.

Fungicidi dozvoljeni za tu namjenu :  ZAKEO XTRA,FALCON EC 460,MYSTIC EC,PROSARO 250 EC,ZAMIR,TOPSIN M 500 SC,TEBUSHA 25% EW,TAZER,YAMATO,OPERA MAX,TEBKIN 250 EW,TEBU SUPER 250 EW,TEBUCOL,MAGNELLO,RIZA,VIBRANCE DUO,ELATUS ERA,ASCRA XPRO,CUSTODIA,ULYSSES, DIFEND EXTRA,LEGADO,PROLINE,CURBATUR 250 EC,FALCON FORTE,DIAGONAL,ZANTARA i drugi dozvoljeni  https://fis.mps.hr/trazilicaszb/ 

 

Također je preporuka da se izvrši suzbijanje žitnog balca preporuka je izvršiti zaštitu. Odrasli oblik, vrlo malo zamijećeno,  i  ličinka na pojedinim parcelama čini štetu  izgrizanjem uskih pruga u lišću-vidljive bijele pruge, najviše štete čine listu zastavičaru važnom za nalijevanje zrna! Suzbijanje se vrši nekim od insekticida:DECIS 2,5 EC, DIREKT, FASTAC 10 EC, KARATE ZEON, VANTEX, PROTEUS 110 OD, BISCAYA, POLECI, CYTHRIN MAX (rezistentnost na određene djelatne tvari provjeriti na https://rezistentnost-szb.hr/stetnici/agronomija/zitni-balac ).

 

U skladu sa Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12) !

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,

 e-mail :Ana.Marija.Cajkulic@mps.hr

Pripremi za ispis