Obavijest vinogradarima

Oborine koje se najavljuju tijekom ovog produženog vikenda pogodovati će razvoju najznačajnijih patogena na novonastalim izbojima. Savjetuje se stoga preventivnu zaštitu vinograda protiv plamenjače (Plasmopara viticola), crne pjegavosti (Phomopsis viticola) i pepelnice (Uncinula necator).

Efikasnu zaštitu možete postići korištenjem jednog od slijedećih pripravaka:

Protiv crne pjegavosti i plamenjače to je: Delan 700 WDG, Futura 50 WP, Polyram DF, Mankozeb, Dithane M-45, Antracol WG 70 i sl.

Protiv pepelnice to su pripravci na bazi sumpora: Chromosul 80, Kumulus DF, Thiovit Jet, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF i sl. Navedeni pripravci dobro djeluju i na smanjenje populacije loznih grinja ako ih ima na trsu.

U nasadima gdje je bilo prošle godine većih zaraza trsa ili grozda s pepelnicom umjesto pripravaka na bazi sumpora primijenite jedan od slijedećih pripravaka: Crystal, Talendo extra EC, Postalon 90 SC ili Karathane gold 350 EC.

 

Radi što bolje efikasnosti korištenih pripravaka na patogene savjetuje se i korištenje jednog od okvašivača kojeg možete naći na tržištu RH

 

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama. Više informacija o pripravcima vinogradari mogu dobiti i u Fitosanitarnom informacijskom sustavu na web stranici MPS (http://fis.mps.hr/trazilicaszb).

 

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing.

e-mail: ivica.lovrincevic@mps.hr

tel: 091/4882-847

Pripremi za ispis