Obavijest proizvođačima jesenskog luka i češnjaka

Proizvođačima jesenskog  luka i češnjaka  preporučuje se čim vremenske prilike dozvole ulazak u polje provesti zaštitu od  plamenjače (Peronospora destructor). Za suzbijanje plamenjače primijeniti jedan od fungicida:

ACROBAT MZ WG (dimetomorf+mankozeb) – Primjena u luku i češnjaku u količini 2 l/ha,  na prve znakove infekcije ili kada su uvjeti povoljni za razvoj bolesti. Utrošak vode od 200-500 l/ha. Vremenski razmak između primjena iznosi 7-14 dana.
Maksimalno 3 tretiranja u sezoni.

RIDOMIL GOLD MZ PEPITE (metalaksil M+ mankozeb) – primjena u luku i češnjaku u količini 2,5-3,0 kg/ha, na prve znakove infekcije ili kada su povoljni za razvoj bolesti. Sredstvo se ne smije miješati sa drugim sredstvima za zaštitu bilja. Maksimalno 3 tretiranja u sezoni.

INFINITO (fosetil) Primjena u luku u  količini 2 kg/ha (0,2%) uz utrošak 1000 l vode/ha. Primijeniti 1-2 puta u vegetaciji kod prvih simptoma ili preventivno u razmacima od 10 dana. Sredstvo se može primijeniti od početka formiranja lukovice pa do veličine 75% konačnog promjera lukovice. Maksimalni 2 tretiranja u vegetaciji.

Fungicidu dodati okvašivač.

Fungicide koristiti prema preporukama proizvođača.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis